Marcel Ciolacu a anunțat recent o accelerare a procesului de reformare a legii pensiilor și reluarea negocierilor cu Comisia Europeană. Premierul a dezvăluit că țara a intrat într-o procedură mai alertă privind reformarea legii pensiilor, pentru ca punerea în aplicare a reformei să fie făcută așa cum s-a anunțat sau cât mai aproape de termenul stabilit. Cu cât se vor majora pensiile, potrivit lui Marcel Ciolacu?
În cursul zilei de marți, aflat la Craiova, Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații menite să lămurească cetățenii cu privire la niste aspecte de interes general.
Premierul a susținut că, deși legea pensiilor nu a fost o prioritate, punerea în aplicare a reformei pensiilor se dorește încă din anul următor, adică de la 1 ianuarie.
El a explicat, de asemenea, că reforma legii pensiilor se află în cererea de plată numărul 4, dar a subliniat că intenționează să facă schimbări majore în acest sens.
Marcel Ciolacu a adăugat că, în cazul în care legea este finalizată și promulgată până la 1 ianuarie, va fi necesară implementarea unui întreg sistem pentru a asigura că reforma este aplicată cu succes.
În cadrul aceluiași discurs, premierul a menționat că va relua negocierile cu Comisia Europeană și va efectua o vizită la Bruxellescu acest scop. Aceasta ar putea marca un pas important în procesul de aliniere a legii pensiilor din România cu standardele europene.
Marcel Ciolacu a explicat ce urmează să se întâmple cu legea pensiilor ș icum va fi aplicată. Acesta a dat asigurări asupra faptului că toate pensiile vor crește cu un procent direct proportional cu inflația actuală.
Astfel, în contextul unei inflații semnificative, care a ajuns la o medie de 13,5% pentru anul curent, Guvernul se pregătește să aducă schimbări semnificative în veniturile pensionarilor.
Premierul a explicat că, în trecut, a fost o excepție de la legea care prevedea actualizarea pensiilor cu inflația din anul precedent, tocmai pentru a proteja veniturile pensionarilor. Anul trecut, în ciuda inflației mari de 14,5%, s-a menținut această excepție, cu scopul evitării puternice a veniturilor pensionarilor.
Anul acesta, deși țara se confruntă din nou cu o inflație semnificativă, Guvernul intenționează să renunțe la această excepție și să actualizeze pensiile conform legii, ceea ce înseamnă că, veniturile pensionarilor vor fi ajustate la nivelul inflației pentru acest an.
Premierul a asigurat că inechitățile generate de această decizie vor fi corectate prin noua lege a pensiilor, care este în curs de pregătire. Aceasta reprezintă o schimbare majoră în abordarea acordării pensiilor și are scopul de a aduce mai multă echitate și predictibilitate în sistemul de pensii.
”Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie.
Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a declarat premierul, insistând asupra faptului că, el dorește ca această lege să fie promulgate de la 1 ianuarie.