Marcel Ciolacu vine cu o veste tristă pentru o anumită categorie de pensionari, din cauza faptului că Guvernul se află sub presiunea finalizării a unei versiuni revizuite a legii privind pensiile speciale, în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale a României (CCR). Această acțiune este esențială pentru a nu pierde aproape 1,5 miliarde de euro din următoarea tranșă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Conform anunțului făcut de premierul Marcel Ciolacu, Comisia Europeană și-a exprimat punctul de vedere cu privire la sistemul de pensii speciale din România. Acum, responsabilitatea revine Ministerului Justiției pentru a propune modificările necesare în conformitate cu decizia CCR și feedback-ul Comisiei Europene.
„Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre legea pensiilor speciale şi despre ce a solicitat Comisia Europeană pe acest subiect, în contextul vizitei de de luni la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative-CAMPUS, din cadrul Universității Politehnica București.
În ceea ce privește posibilitatea introducerii unui impozit de 20% asupra pensiilor speciale, premierul a adus clarificări. În prezent, aceste pensii sunt supuse unei impozitări de 10%, iar Ministerul Muncii a convenit să crească acest procent cu încă 10%, ajungând astfel la 20%.
Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a menționat că va exista și un plafon pentru impozitare. Pensiile speciale care depășesc acest plafon vor fi supuse impozitării suplimentare de 10%.
„Deci nu e 20, este 10. Am lămurit acest lucru. Dar ştiţi că am convenit şi un plafon, pensia medie netă. Peste acest plafon se vor introduce 10%”, a transmis șeful Guvernului.
În cadrul aceleiași intervenții, premierul a sugerat că impozitarea ar putea viza doar sumele care nu provin din contribuții individuale, ci din bugetul de stat. Cu alte cuvinte, pensiile speciale finanțate din contribuțiile personale ale beneficiarilor ar putea fi exceptate de la această impozitare suplimentară.
Marcel Ciolacu a insistat asupra urgentării reformei sistemului de pensii speciale din România pentru a evita pierderea unei tranșe semnificative din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
El a afirmat că Guvernul este presat de timp și trebuie să finalizeze procesul parlamentar până la data limită de 1 noiembrie, o etapă crucială pentru a asigura o alocare de 1,4 miliarde de euro din fondurile PNRR.
”Noi până la 1 noiembrie trebuie să avem tot procesul parlamentar închis, cu tot cu decizia CCR. Suntem un pic presaţi de timp. Dacă nu închidem acest jalon, vom depune fără închiderea acestui jalon, iar România va pierde 1,4 miliarde de euro. Poți să rezolvi și după 1 noiembrie, că ai șase luni. Oricum, plățile se fac în lunile februarie, martie”, a transmis Marcel Ciolacu, la Digi24.ro.