Nu există persoană care să nu fi mâncat tocăniţă, fie ea de porc, pui sau vițel. Sosul delicios al acestui preparat iese ca la carte dacă ținem cont de anumite trucuri care fac minuni. Iată cu ce se îngroașă tocănița!
Tuturor ne plac sosurile, mai ales în tocănițele de cartofi sau cu carne, dar puține gospodinele știu să le prepare. Există nenumărate tipuri de sos și fiecare dintre acestea au arome și texturi diferite. Sunt și situații în care sosul de la mâncăruri nu iese așa cum ne-am dori de la bun început, așa că astăzi vă arătăm cu ce se îngroașă tocănița, pentru o obține o textură corespunzătoare.
Experții în bucătărie precizează că sosurile pot fi îngroșate cu anumite ingrediente de bază, care se regăsesc în orice bucătărie. Totuși, sosul se poate drege și fără să adaugi făină sau amidon, de exemplu, prin reducerea lichidului.
Deși urmăm toți pașii preparării unei anumite rețete, sosul ar putea să ne iasă prea lichid, așa că vă prezentăm câteva modalități prin care puteți îngroșa sosul mâncării preferate, simplu și rapid. Iată care sunt trucurile:
Făina este una dintre cele mai bune metode să îngroșați sosul tocănițelor. Totodată, este un agent excelent de îngroșare și pentru supe. Atunci când este adăugată în lichid, amidonul din făină se extinde, ajutând la îngroșarea sosului. Există două moduri de a îngroșa cu făină:
De asemenea, puteți adăuga puțină apă direct în făina crudă, folosind aproximativ 2 linguri pentru fiecare cană de lichid din rețetă. Amestecați bine suspensia în oală și mai fierbeți câteva minute sau până când sosul s-a îngroșat și gustul de făină dispare.
Citește și: Rețeta pentru cel mai bun pui turcesc cu cartofi. Ingredientele care îi dau gustul perfect
Ca să vă dați seama că sosul este suficient de gros, trebuie să gustați din el. Așadar, dacă sosul acoperă partea din spate a unei linguri, poți fi sigur că sosul este gata. Testarea sosului cu o lingură de lemn este cea mai eficientă, deoarece temperatura lingurii va răci puțin sosul. În acest mod, veți vedea cât de gros sau subțire este acesta.
Reducerea sosului dintr-un preparat este o modalitate excelentă de a îngroșa sosul în mod natural, fără a adăuga agenți de îngroșare, cum ar fi făina sau amidonul de porumb. Această metodă este folosită pentru sosurile pe bază de roșii, deoarece amidonul adăugat nu se împacă întotdeauna bine cu acidul din roșii. În plus, reducerea lichidului amestecă mai bine aromele atunci când apa care altfel ar dilua aromele intense se evaporă.
Tot ce trebuie să faceți este să turnați ingredientele pentru sos într-o oală, pe care să o dați la foc mic. Pe măsură ce sosul se va încălzi, va începe să fiarbă. Sosul se va îngroșa pe măsură ce se încălzește tot mai mult. Important este să amestecați încontinuu, pentru a nu se lipi.
Citește și: Cu ce să ungi friptura de porc înainte de a o pune în cuptor. Aşa va ieşi rumenă şi arătoasă
Pasta de tomate ajută la îngroșarea sosului, dar trebuie adăugată la începutul preparării mâncării. Încălzirea acesteia eliberează uleiurile esențiale, care ajută sosul să fie mai bun. Pasta se poate pune și la final, pentru legarea sosurilor pe bază de roșii.
Gălbenușurile de ou funcționează excelent pentru a îngroșa sosurile, în special pe cele albe. Pentru ca oul să nu se facă omletă, pune gălbenușul de ou într-un castron și adaugă încet din sosul pe care vrei să-l pui la mâncarea preferată. Apoi, adaugă amestecul în oala sau cratiță, amestecând rapid. Sosul se va îngroșa rapid și va capăta o textură mai bună. Metoda gălbenușului de ou este folosită și pentru a salva un sos care s-a stricat.
Citește și: Nu mai pune sare în mâncare! Trei condimente care sunt alternative delicioase