14 oct. 2023 | 11:20

Ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul secret cu care o salvezi

Sfaturi Culinare
Ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul secret cu care o salvezi
Ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul secret cu care o salvezi

Ciorbele sunt preferatele tuturor românilor, pentru că sunt delicioase și sățioase. Totuși, puține gospodine știu să le prepare ca la carte, mai ales când vine vorba de ciorba rădăuțeană, care se gătește cu smântână. Sunt cazuri în care ciorba nu iese cum trebuie, așa că astăzi îți arătăm ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul care o salvează rapid!

Când se adaugă, de fapt, smântâna la ciorba rădăuțeană

Ciorbele pe bază de smântână sunt foarte iubite în bucătăria românească, iar multe gospodine preferă să le gătească acasă. Printre cele mai savurate ciorbe se numără și ciorba rădăuțeană.

Se prepară extrem de simplu, dar multe persoane greșesc atunci când adaugă smântâna în ea. Aceasta se pune la final pentru a da culoare albă ciorbei, dar există și situații în care ciorba rădăuțeană se brânzește de la smântână, așa că iată ce poți face să o dregi.

Există mai multe motive pentru care ciorba se brânzește și capătă un aspect inestetic după adăugarea smântânei.

În primul rând, ciorba nu are așa multă grăsime sau smântâna a fost prea rece când a fost adăugată în oală. De regulă, smântâna se amestecă înainte cu gălbenuşuri şi o parte din lichidul fierbinte, înainte de a o pune la finalul ciorbei rădăuțene.

Citește și: Greşeala care îţi brânzeşte imediat smântâna în ciorbă. Ce trebuie să faci pentru a ieşi ca la restaurant

Smântâna nu se pune când ciorba încă fierbe

Specialiștii în gastronomie recomandă să se amestece foarte bine gălbenuşurile cu smântâna, după care se toarnă peste ele două sau chiar trei polonice din ciorba fierbinte, până iese un lichid legat. Apoi, acesta se pune în oala cu ciorbă, mai exact, la două minute de la stingerea focului.

Toate gospodinele trebuie să știe că smântâna nu se adaugă niciodată direct în vasul în care se fierbe ciorba. În plus, aceasta nu se pune în ciorbă când oala încă este pe foc.

În cazul în care ciorba rădăuțeană s-a brânzit după ce ați adăugat smântâna, puteți amesteca cu un blender/mixer şi să mai adăugați smântână. A doua variantă este să scoateți toate ingrediente din ciorbă și să puneți altă apă.

Citește și: Cum dai gust ciorbelor de legume. Ce să pui prima dată în oală, așa le dai aromă

Ingredientul minune care se adaugă în smântână înainte de a o pune în ciorbă

Există și alte trucuri pentru adăugarea smântânei în ciorba rădăuțeană. Smântâna trebuie amestecată cu puțină făină, pentru a-i da o consistență cremoasă, înainte de a fi pusă în mâncare.

Chiar dacă a fost amestecată cu făină și cu gălbenușuri, este posibil ca smântâna să se separe atunci când o pui în ciorba fierbinte. Important este să creșteți ușor temperatura smântânii, adăugând un polonic din ciorba care fierbe pe foc.

Cine a inventat ciorba rădăuțeană

Puțini români știu că ciorba rădăuțeană a fost gătită pentru prima dată pe 14 februarie 1982. Preparatul românesc se află pe locul 7 în topul celor mai savuroase supe din întreaga lume.

Ciorba rădăuțeană a fost inventată pe baza unei rețete a Corneliei Dumitrescu, bucătar șef la Restaurantul Național. În 1982, când a apărut ciorba rădăuțeană, cea de burtă era aproape interzisă, fiind considerată decadentă, iar materia primă se găsea destul de greu. Așa i-a venit Corneliei Dumitrescu ideea de ciorbă rădăuțeană, pe care a preparat-o cu ce a avut la îndemână.

Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană

Ingrediente:

  • piept de pui (obligatoriu cu os, supa va fi mai concentrată);
  • ardei, în funcție de preferințe;
  • țelină, preferabil rădăcină;
  • 2 morcovi;
  • ceapă albă;
  • pătrunjel;
  • sare;
  • pentru amestec: ouă, smântână, un pic de făină, oțet, usturoi și sare.

Mod de preparare:

Se pune pieptul de pui cu os la fiert. Se curăță și se spală legumele: ardeiul, țelina, morcovul, ceapa albă și pătrunjelul. Se adaugă legumele în oala în care este carnea și se fierb. Se scoate carnea, după ce a fiert. Se strecoară supa obținută în urma fierberii legumelor. Se pregătește amestecul cu ouă, smântână, un pic de făină, oțet, usturoi și sare. Se mărunțește carnea și se adaugă în supă, alături de legumele mărunțite și amestecul de smântână. Poftă bună!

Citește și: Rețeta de ciorbă rădăuțeană a bucătăresei care a inventat-o. Ce adaugă românca în oală pentru un gust special

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Tunelul faimos din România care va fi readus la viață. A fost construit de Anghel Saligny și a avut un rol important timp de aproape 100 de ani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
Avertisment pentru români. Țepe mari înainte de Black Friday
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Se renunță la ora de vară? Anunțul venit chiar acum de la Comisia Europeană
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro