Transfăgărășan și Transalpina sunt unele dintre cele mai înalte drumuri din România. Sunt trasee montane de excepție, care atrag un număr mare de turiști an de an. Până acum, acestea se închideau în sezonul rece, dar autoritățile au decis să le lase deschise tot restul anului.
Transalpina și Transfăgărășan sunt unele dintre marile atracții ale României. Cele două drumuri atrag turiști din toate colțurile lumii, în special în timpul sezonului cald. De obicei, pe timpul iernii, aceste trasee montane sunt închise.
Vești bune pentru toți iubitorii de plimbări și peisaje montane, dar mai ales pentru hotelieri. Cele două trasee montane nu vor fi închise, ca în anii trecuți. Astfel, turiștii se pot bucura de aceste zone și în timpul sezonului rece.
La sfârșitul lunii octombrie, autoritățile ar trebui să restricționeze accesul turiștilor pe cele mai impresionante trasee turistice din țară. Cu toate acestea, dacă vremea și condițiile meteorologice se mențin favorabile, aceste drumuri vor rămâne deschise pentru vizitatori până la prima cădere de zăpadă.
Această decizie a fost luată după ce mai mulți oameni s-au plâns că nu au ocazia să viziteze aceste zone pentru o perioadă mai îndelungată.
De precizat că, pe Transalpina, circulația rutieră este permisă doar 12 ore pe zi, între 8 dimineața și 8 seara. Acest interval ar putea fi schimbat, însă, în sezonul rece, în funcție de condițiile meteorologice.
Atât pe Transalpina cât și pe Transfăgărășan, echipele de drumari efectuează verificări zilnice, dar este esențial ca șoferii să fie vigilenți. Cei care aleg să pătrundă cu mașinile pe aceste șosele, care de obicei erau închise circulației din cauza condițiilor meteo, își asumă faptele.
Te-ar putea interesa și: Cea mai frumoasă şosea din România şi jertfa ei. Cum a ucis Transfăgărăşanul zeci de români în timpul construcţiei „drumului dintre nori”
Mai exact, dacă vremea este rea și ei se află în situația de a solicita asistență din partea echipajelor de urgență, vor fi responsabili de acoperirea costurilor acelei intervenții.
Specialiștii atrag atenția asupra unor reguli pe care ar trebui să le respecte orice șofer înainte de a plecat la un astfel de drum. Astfel, trebuie să se asigure că starea tehnică a mașinii este optimă.
Mai mult, indiferent de data din calendar, fie că este vară sau iarnă, mașinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă. Asigurați-vă că mașina dumneavoastră este în stare tehnică bună, mai ales în ceea ce privește sistemul de frânare.
Există, însă, drumuri mai spectaculoase decât Transfăgărășan și Transalpina chiar în România. Unul le-ar întrece pe toate și o spun turiștii care au avut ocazia să ajungă acolo cel puțin o dată în viață.
Este vorba despre drumul județean 107T, Măguri Răcătău- Mărișel, care se laudă cu peisaje de vis. Este un loc special, dar și cu o istorie bogată, având în vedere că
Cele mai înalte forme din zona Mărișel includ Dealul Fântânele, cu o altitudine de 1341 de metri, Dealul Copcei, situat la 1289 de metri și Dealul Arsuri, care atinge 1238 de metri. Sunt locuri care i-au impresionat chiar și pe străinii din cele mai îndepărtate zone.
Aici, turiștii mai curajoși se pot aventura și descoperi peisajul caracterizat de suprafețe ondulate, creste rotunjite și văi adânci cu versanți înclinați, râuri rapide și mici baraje.