10 oct. 2023 | 14:55

Ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn. Cât de periculos este gestul asupra sănătății

Sănătate
Ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn. Cât de periculos este gestul asupra sănătății
Bruxismul poate cauza mari pobleme unui pacient

Noaptea, deși e un sftenic bun, pentru unii dintre noi aduce anumite probleme, care pot deveni grave în timp. Una din aceste probleme se numește bruxism. Așa că, dacă nu știai, citește mai departe și află ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn, și cât de periculos este gestul asupra sănătății.

Află ce este bruxismul, din punct de vedere medical

Conform definiței medicale, bruxismul se caracterizează prin scrâșnirea sau strângerea dinților fără nicio mișcare a mușchilor masticatori.

Citește despre: De ce nu trebuie să dormi mai puţin de 6 ore noaptea. Avertismentul medicilor!

În cazul acestei afecțiunii, specialiștii spun că deoarece acest obicei nu îndeplinește niciun scop, bruxismul este definit ca o activitate parafuncțională.

Scrâșnitul dinților în somn, poate fi enervant

Sunetul caracteristic al scrâșnirii dinților este produs de mișcările laterale, proeminente sau retusive, explică specialiștii în domeniul somnului, care provoacă frecare între dinți.

În acest caz, vorbim de bruxism dinamic, din cauza mișcărilor maxilarului inferior, iar majoritatea persoanelor care au auzit pe cineva scrâșnind din dinți consideră că produce cel mai oribil sunet.

”Persoanele care își strâng dinții fără să-i scrâșnească nu emit niciun sunet sau foarte puțin, deoarece mișcarea implicată este o presiune verticală asupra dinților, fără nicio mișcare laterală a mandibulei; este ceea ce se numește bruxism static. O persoană poate suferi de bruxism fără a face zgomot.”, mai spun specialiștii.

Ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn. Cât de periculos este gestul asupra sănătății

O persoană poate suferi de bruxism fără a face zgomot.

În teorie, dinții superiori și inferiori nu ar trebui să fie niciodată în contact, cu excepția cazului în care mestecăm și înghitițim, adică aproximativ 20 de minute cumulate pe zi.

Află despre: Ce înseamnă dacă adormi imediat ce te pui în pat. Medicii, avertisment pentru cei care păţesc asta

Cu toate acestea, situația este destul de diferită pentru persoanele care suferă de bruxism.

Cât de periculos este bruxismul asupra sănătății?

Bruxismul este considerat de mulți cercetători ca fiind o boală a somnului în toată regula. Acesta poate provoca potențial alte tulburări, de la sforăit până la apnee în somn.

Unii chiar leagă bruxismul de probleme de concentrare, atât la adulți, cât și la copii, și de probleme de învățare în rândul copiilor de vârstă școlară.

Bruxismul cronic este o boală care tinde să se agraveze cu timpul. Într-adevăr, cu cât scrâșniți sau strângeți mai mult din dinți, cu atât mai mult mușchii masticatori vor avea tendința de a se tensiona.

Traumatismele, fie ele cervicale sau articulare, pot contribui la bruxism la unele persoane. Aceste traume pot fi cauzate de o lovitură, un accident de mașină sau multiple anestezii generale care necesită intubări care pot afecta negativ articulațiile temporomandibulare ale unui individ.

Pe lângă asta, specialiștii precizează care sunt și efectele acestei afecțiunii asupra sănătății, după cum urmează.

Vezi și: De ce să dormi pe o parte în fiecare seară. Beneficiile care există, conform specialiștilor

Uzura prematură a smalțului și/sau a dentinei dinților trădează adesea bruxismul.Uzura severă a dinților se numește uneori ”brycosis”.

În funcție de starea de sănătate a dinților și de uzura acestora, este posibil să se observe desprinderea unor mici bucăți de dinți sau apariția unei fracturi dentare, sau chiar mobilitatea unor dinți.

Protezele, coroanele artificiale și plombele sunt, de asemenea, expuse riscului de uzură sau de rupere din cauza strângerii sau scrâșnirilor dinților.

Atunci când uzura dentară este foarte severă, pot apărea leziuni sau necroze ale nervului dentar, ceea ce poate duce la devitalizarea dinților uzați.

Care sunt cauzele acestei afecțiuni în somn

O creștere a contracției acestor mușchi poate avea ca rezultat o înăsprire și un scrâșnire mai intensă, creând un cerc vicios din care este dificil de scăpat.

Există multe cauze ale scrâșnirilor sau încleștărilor dinților, iar acestea fac și astăzi obiectul mai multor studii. Nu toate au fost încă identificate de către cercetători, dar unele dintre ele sunt acum recunoscute și acceptate de către profesioniștii în domeniul sănătății orale.

Ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn. Cât de periculos este gestul asupra sănătății

Există multe cauze ale scrâșnirilor sau încleștărilor dinților

Stresul, anxietatea, hiperactivitatea și competitivitatea sunt adesea legate de scrâșnirea dinților, iar unii cercetători sunt de acord că o componentă genetică ar putea explica, de asemenea, unele dintre cazurile de bruxism nocturn.

Citește despre: Care este cea mai bună poziție pentru somn. Așa te vei trezi cu multă energie

Se crede că o tulburare la nivelul sistemului nervos autonom ste cauza acestui tip de bruxism. Pe de altă parte, genetica nu ar fi un factor în cazul bruxismului diurn, deoarece stresul sau concentrarea extremă în timpul îndeplinirii unei sarcini este cea mai probabilă cauză a fenomenului.

În acest context mai trebuie menționat că această afecțiune are două laturi, extrem de importante, după cum urmează:

Bruxismul nocturn

80% dintre cei care fac bruxism sunt activi noaptea (bruxism nocturn). Bruxomanii nocturni scrâșnesc sau strâng dinții în mod complet involuntar, adesea în timpul perioadelor de somn ușor, în timp ce mișcările corpului, în special cele ale maxilarului inferior, sunt mai frecvente.

De asemenea, presiunea exercitată asupra dinților de către bruxomanii nocturni este mai mare decât cea exercitată de către bruxomanii diurni.

Bruxismul diurn

Există un procent de 20% din poluația lumii care face bruxism în timpul zilei (bruxism diurn). Principala diferență între cele două tipuri de bruxism este conștientizarea gestului. Bruxierii de zi au un oarecare control asupra mișcărilor maxilarelor, mișcare voluntară.

Prin urmare, aceștia pot scăpa mai ușor de obiceiul lor identificând cauza bruxismului și încercând să își elibereze maxilarele atunci când conștientizează gestul, pentru a evita sechelele. De obicei, nici scârțâitul și nici presiunea exercitată nu trezesc pe bruxomanul nocturn.

Care sunt, de fapt, simptomele afecțiunii

Îndiferent că vorbim de afecțiunea nocturnă, sau cea diurnă, aceasta are anumite simptome la care trebuie să fim atenți atunci când apar.

Cel mai evident simptom al bruxismului este apariția unor zgomote de frecare intense și foarte neplăcute din partea unei persoane care doarme și care arde.

Află despre: Dormi cu gura deschisă? Ce pericol major pentru dinții tăi reprezintă această problemă

Deoarece aceste zgomote sunt auzite de o a treia persoană, se numește simptom indirect, deoarece persoana care suferă de bruxism nu este cea care îl poate detecta.

  • Sensibilitatea dinților, acolo unde aceștia intră în contact unii cu alții în repaus sau în timpul mestecatului și înghițiturii;
  • Dureri la nivelul mușchilor maxilarului, care pot varia de la o senzație de rigiditate sau limitare anormală a deschiderii gurii până la dureri care iradiază către urechi sau față;
  • Dureri de urechi și tinitus;
  • Dureri musculare la nivelul gâtului, obrajilor și, uneori, chiar și la nivelul umerilor;
  • Dureri de cap cronice, în special dimineața după o noapte de somn;
  • Oboseală când vă treziți, în ciuda numărului de ore de somn.
Ce este bruxismul, scrâșnitul dinților în somn. Cât de periculos este gestul asupra sănătății

Un simptom al bruxismului este apariția unor zgomote de frecare intense

Soluții pentru a scăpa de bruxism

În primul rând, un bruxoman trebuie să fie conștient de problema sa înainte ca aceasta să poată fi gestionată, explică specialiștii.

”După această conștientizare, el trebuie să încerce să obțină un diagnostic precis. În acest scop, pot fi utilizate mai multe mijloace; polisomnografia (studiul somnului) este cea mai fiabilă metodă, dar nu este necesară într-un număr mare de cazuri.”

După ce a fost diagnosticat cu bruxism de către un profesionist, persoana care bruxează trebuie să încerce să determine cauza. Uneori, în funcție de simptome și de cauza bolii, poate fi necesară o abordare multidisciplinară.

Vezi și: Ce e ”ceața cerebrală”, afecțiunea care pune stăpânire pe oameni în pandemie

Profesioniștii din domeniul sănătății care pot fi de folos în această situație sunt medicul specialist în otorinolaringologie (ORL), psihologul, neurologul, pneumologul, fizioterapeutul etc.

 

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
China este pregătită de război. De ce SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Românii fug de aceste meserii bine plătite. Angajatorii sunt în haos
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
A murit cel mai iubit actor. A făcut infarct în noaptea de joi spre vineri. A fost o legendă
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro