04 nov. 2020 | 11:41

Ce e ”ceața cerebrală”, afecțiunea care pune stăpânire pe oameni în pandemie

Sănătate
Ce e ”ceața cerebrală”, afecțiunea care pune stăpânire pe oameni în pandemie
Ceața cerebrală, o afecțiune existentă de ceva vreme, acutizată de noile infecții

Specialiștii vorbesc de efecte din ce în ce mai dramatice la pacienții infectați. Un nou termen, ceața cerebrală, apare tot mai des în documentele și studiile făcute în cazul unor persoane infectate. Cu toate acestea, afecțiunea nu este cauzată de noul virus, ci mult mai accentuată.

Ceața cerebrală, și simptomele acesteia

Specialiștii vorbesc despre dificultăți de concentrare. Senzație de confuzie sau uitare. O incapacitate de concentrare. Gândire lent sau neclară. Un fel de oboseală sau oboseală mentală.

Oricare dintre aceste simptome poate fi descris sub denumirea de ceața cerebrală, spune neuropsihologul clinic Caroline Gurvich de la Universitatea Monash, ale cărui cercetări se concentrează pe cunoaștere și sănătatea mintală a femeilor.

Ceața cerebrală este asociată cu o serie de cauze diferite, de la afecțiuni medicale precum fibromialgia, modificări hormonale legate de menopauză și ciclul menstrual, până la nutriție, stres, anxietate și oboseală.

Ceața cerebrală pare să fie frecventă la persoanele care au avut coronavirus, la câteva luni după ce infecția lor a fost eliminată.

Dar, deși este un termen, s-ar putea să auziți destul de multe, nu este unul recunoscut formal în medicină sau psihologie. În același timp, dovezile științifice vorbesc de afecțiune de ceva vreme. Acum, în pandemie, la persoanele infectate, și chiar vindecate, fenomenul este doar mai accentuat.

„Este un termen laic. Este un fel de experiență subiectivă de a nu gândi clar, de a te simți cam ceață în creier. Este un sentiment care arată nefuncționarea creierului nostru la potențialul său cognitiv sau la nivelul său normal. Un alt mod în care îl putem experimenta,  este atunci când simțim că încetinim cu adevărat în ceea ce privește modul în care procesăm informațiile.”, spune Con Stough, neurolog științific la Universitatea Swinburne.

Ce cauzează ceața cerebrală

Ceața cerebrală este asociată cu o serie de cauze diferite. De la afecțiuni medicale precum fibromialgia, modificări hormonale legate de menopauză și ciclul menstrual, la nutriție, stres, anxietate și oboseală.

Stresul cronic poate contribui la senzația de ceață cerebrală raportată de persoanele care trăiesc sub blocare extremă în timpul pandemiei.

Ceața cerebrală pare a fi frecventă și la persoanele care au avut infecții cu noul virus, la câteva luni după ce infecția lor a fost eliminată.

Există încă multe lucruri pe care nu le știm despre modul în care acest virus afectează creierul.

”Nu știm asta încă.  Și va depinde [de] diferitele motive pentru care oamenii se confruntă cu ceața creierului, dacă există o schimbare reală a cunoașterii cuiva sau doar sentimentul că nu gândesc clar.”, spune dr. Gurvich.

În opinia profesorului Stough, lipsa somnului și calitatea slabă a somnului sunt cei mai mari factori care contribuie la această afecțiune.

În special în aceste zile, oamenii nu dorm suficient, iar orice poate perturba somnul.

De asemenea, el crede că o mulțime de medicamente pot crește ceața creierului, iar nutriția cu siguranță.

Deși nu înțelegem cu adevărat modul în care aceste lucruri influențează ceața creierului, spune el, „este interesant faptul că toate aceste lucruri afectează și microbiomul”.

Specialiștii cercetează noua afecțiune de ceva timp

Dr. Gurvich cercetează schimbările cognitive care apar în timpul menopauzei și în ciclul menstrual.

Doctorul spune că există o proporție rezonabilă de femei care trec prin tranziția menopauzei și experimentează schimbări cognitive, iar acest lucru este asociat cu un declin cognitiv obiectiv.

Acest declin este subtil. Nu este ca o afectare cognitivă ușoară care poate fi un precursor al Alzheimerului, dar este suficient pentru a avea un impact substanțial asupra vieții cuiva, spune specialistul.

Dr. Gurvich și colegii ei încă încearcă să înțeleagă ce cauzează această ceață cerebrală indusă de hormoni, dar au câteva idei.

”Uneori mici schimbări în gândire pot avea un impact mare asupra calității vieții tale. Credem că se datorează fluctuațiilor și apoi scăderii hormonilor, cum ar fi estradiolul, care este un tip de estrogen, care ar trebui să aibă efecte pozitive asupra sănătății creierului”, spune Dr. Gurvich.

Când aceasta scade la menopauză, ei cred că are un impact negativ asupra abilităților de gândire ale femeilor.

Alte simptome ale menopauzei pot exacerba, de asemenea, în mod independent sau suplimentar, acest sentiment de ceață cerebrală.

Uneori este ușor să distrugeți ceea ce ar putea provoca ceața creierului cuiva și alteori nu.

Ce poți face pentru a învinge ceața cerebrală

Dacă aveți ceață cerebrală cauzată de un medicament sau de o afecțiune medicală, inclusiv noul virus, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aceasta necesită o investigație suplimentară și dacă există strategii pe care le puteți folosi pentru a face față acesteia.

Pentru ceața cerebrală declanșată de alte cauze, există câteva lucruri comune pe care le puteți face pentru a încerca să o depășiți, spune dr. Gurvich.

În primul rând, aruncă o privire asupra stilului tău de viață. Asigură-te că dieta este OK și că dormi bine, că faci mișcare și rutină și caută să reduci stresul.

În ceea ce privește încercarea de a-ți îmbunătăți creierul și funcționarea cognitivă, analizează ce poți face pentru a reduce distragerea atenției.

De exemplu, oprirea telefonului în timp ce lucrezi sau notificările prin e-mail și rețelele sociale, astfel încât să te poți concentra doar pe un singur lucru la un moment dat.

Dacă ai sarcini mari care sunt copleșitoare, le poți împărți în sarcini mai mici, mai ușor de gestionat și poți scrie liste de verificare.

Și amintește-ți, când vine vorba de ceață cerebrală, nu ești singur.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Moneda care a ajuns să valoreze o avere. Mulți români o au prin casă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro