Ce salariu câștigă un IT-ist în România. Află ce venituri au persoanele care lucrează în domeniul informaticii. Vorbim despre sume extrem de mari încă de la începutul carierei. De ce caută tinerii acest job tot mai mult și ce sume ajunge să câștige un profesionist al acestui domeniu.
Tinerii își doresc tot mai mult să aleagă o meserie potrivită, care să le aducă venituri impresionante. În ultimii ani, românii au aceleași orientări când vine vorba despre alegerea unui loc de muncă: IT.
Dacă înainte nu era atât celebră în România, meseria de IT-ist este una dintre cele mai râvnite în acest moment. Meseriile clasice au fost date uitării, pentru că toată lumea urmărește acum avantajul financiar.
Când vorbi despre informatică, acest domeniu înseamnă, automat, bani mulți. În acest momentul, un oraș important de la noi din țară oferă cele mai multe șanse la un job bine plătit: Iași. Se laudă cu o facultate bună, cu dascăli bine pregătiți, de unde ies adevărați specialiști.
,,Meseria de informatician tinde chiar ea să devină una clasică, deoarece foarte mulţi tineri îşi doresc să urmeze această cale, să activeze în domeniul IT. Tinerii sunt atraşi de acest domeniu, nu este muncă fizică dar este foarte grea, poate fi foarte obositoare.
Facultatea de Informatică este una dificilă, dar studenţii din Iaşi ies bine pregătiţi de pe băncile şcolii. Există în firme studenţi care se angajează chiar din primul an de facultate, deoarece vin cu un bagaj mare de cunoştinţe chiar din perioada liceului”, a precizat Andrei Dascălu, team leader în cadrul unei companii de IT din Iaşi.
Când discutăm despre remunerații, este evident că acestea pot fi extrem de atractive, depășind adesea așteptările multora. De exemplu, în cazul unui tânăr profesionist la început de carieră, care lucrează pentru o companie din Iași, există posibilitatea să câștige un salariu chiar și de 5.000 de lei.
Citește și: Lovitură pentru angajații din România. Cu ce condiție se vor elibera tichetele de masă începând din 2024
Dacă un tânăr este bine pregătit, a adunat multe cunoștințe în școală și este dornic să învețe mai multe și să se perfecționeze are șanse mari să se aleagă cu un salariu frumos. În timp, acesta poate ajunge chiar și la 20.000 de lei, în funcție de evoluția fiecăruia.
,,Salariul contează foarte mult. În acest domeniu, contractele sunt foarte bine puse la punct. Un tânăr angajat, începător, dar care are cunoştinţe suficiente şi doreşte să evolueze, câştigă în jur de 5.000 de lei. Periodic, în funcţie de performanţe, salariul creşte.
Există, în firmele din Iaşi, angajaţi care au salarii de aproximativ 20.000 de lei. Cu toate acestea, IT-iştii sunt obişnuiţi să migreze, să plece foarte des dintr-o companie în alta, când primesc o ofertă mai bună”, a adăugat Andrei Dascălu.
Cu toate că salariile din industria IT din Iași pot fi atractive, ele nu se situează în fruntea clasamentului în România. De exemplu, în Cluj sau București, un începător poate câștiga un salariu mediu net de peste 6.000 de lei lunar.
După dobândirea a doi ani de experiență, remunerația poate depăși 8.000 de lei, în timp ce inginerii IT cu o vastă experiență pot ajunge la salarii lunare nete de peste 25.000 de lei, fără a avea funcții de conducere.
Majoritatea, însă, pleacă imediat ce primesc o ofertă mai bună. Din acest motiv, IT-iștii nu au locuri de muncă stabile și trec prin multe companii de-a lungul timpului.
Avocații sunt plătiți bine pentru cunoștințele lor legale și abilitățile de rezolvare a problemelor. Cu toate că drumul către a deveni avocat implică o educație lungă și evaluări riguroase, recompensele financiare sunt pe măsură.
CEO-urile conduc organizații întregi și sunt responsabili pentru luarea deciziilor strategice cheie. Prin urmare, nu este surprinzător că acești lideri sunt remunerați cu sume impresionante. Cu toate acestea, poziția de CEO vine cu o presiune și o responsabilitate considerabile.
Industria petrolului și gazului oferă oportunități financiare remarcabile pentru inginerii specializați în extracție și producție. Cu cererea globală în continuă creștere pentru resurse energetice, acești profesioniști sunt bine plătiți pentru expertiza lor.
Cu cererea în continuă creștere pentru aplicații și software, inginerii software sunt în topul celor mai căutați profesioniști din industria tehnologiei. Salariile acestora sunt atractive, iar posibilitățile de avansare sunt abundente.