20 sept. 2023 | 11:32

Lovitură pentru angajații din România. Cu ce condiție se vor elibera tichetele de masă începând din 2024

News
Lovitură pentru angajații din România. Cu ce condiție se vor elibera tichetele de masă începând din 2024
Cum se vor acorda tichetele de masă, începând de anul viitor

Vești importante pentru românii care primesc bonuri de masă de la angajator. Executivul a anunțat reducerea numărului de salariați de la stat care beneficiază de tichete de masă. Iată cine nu le va mai primi, conform unui nou proiect de lege, începând cu anul 2024.

Cum se vor acorda tichetele de masă, începând de anul viitor

Veștile proaste se țin lanț pentru români. Recent, Guvernul a anunțat că vor fi tăiate voucherele de vacanță pentru bugetarii care au un salariu brut mai mare de 14.000 lei. Iar acum, Executivul anunță reducerea numărului de angajați la stat care beneficiază de tichete de masă.

Conform proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, care a fost publicat marţi de Ministerul Finanţelor, valoarea bonurilor de masă nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.

Lovitură dură pentru angajați

Prin urmare, acordarea indemnizaţiei de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

”Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în documentul citat.

Impozit de 10%

De asemenea, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care va fi dedusă contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

”În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare.

Totodată, se propune limitarea cuantumului sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei.

Citește și: Este oficial! Ce categorii de angajați vor primi vouchere de vacanță, de acum înainte. Ministerul Finanțelor a anunțat perioada

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule
Click.ro
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare ale Kremlinului
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Florin Marin are un nou iubit. Devoratorul de milionari a primit vilă cu piscină lângă Arafat
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Doliu național în România! Spunem adio marelui campion: Rămâne în inimi ca un mare OM
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
DOLIU la NIVEL MONDIAL! Un mare STAR a MURIT SUBIT! Avea doar 31 de ani
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 16 octombrie 2024. Ce echipă a părăsit Drumul Zeilor. Prin ce probe au trecut la cursa pentru ultima șansă
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro