În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva. Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe pe 7 octombrie, la Iași. Pentru credincioșii care nu reușesc să ajungă la fața locului, trebuie să știe că se pot ruga și acasă. În plus, trebuie să țină cont și de anumite superstiții în această zi cu cruce roșie. Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023!
Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie! În zona Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva mai este denumită și ‘Vinerea Mare’ sau ‘Sfânta patroană a moldovenilor’.
Moaștele sale se regăsesc la Iași de peste 350 de ani, așa că anual, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, vin pelerini din țară, dar și din străinătate. Anul acesta vor fi aduse în România și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Grecia.
Citește și: Sfânta Parascheva 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată de credincioși un izvor de binecuvântare și sănătate duhovnicească și trupească, așa că este bine să rostim cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva.
Pe 14 octombrie este ziua în care o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Această zi cu cruce roșie este pentru post și rugăciune, astfel că pe lângă tradițiile și obiceiurile care se respectă de Sfânta Parascheva, credincioșii trebuie să înalțe și rugăciuni, pentru a avea parte de noroc, sănătate și pentru a fi protejați de cele rele.
De asemenea, în această zi, credincioșii țin cont de anumite superstiții pentru a le merge bine tot restul anului. În materialul de mai jos vă arătăm, pas cu pas, ce să nu faci de Sfânta Parascheva 2023!
Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă. Dacă o vor face, riscă să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi.
Pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, nu se muncește deloc. Credințele populare spun că fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă vor rămâne nemăritate. Bărbații nu au voie să muncească în gospodărie sau să muncească pământul.
De asemenea, oricât de frig este afară, credincioșii nu au voie să facă focul în casă. În această zi, se spune că credința lor ar trebui să le încălzească trupul și sufletul.
Și unele alimente sunt interzise de Sfânta Parascheva! Credincioșii nu au voie să mănânce castraveți, nuci sau poame în formă de cruce. Nu au voie să consume nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece se spune că aduc aminte de sacrificiul martiric.
Se spune că persoanele care se roagă cu tărie la moaştele Sfintei Parascheva vor avea parte de minuni. Cei care suferă de boli grave își vor găsi vindecarea și vor primi ajutor rapid. Iată rugăciunea pe care trebuie să o rostiți pe 14 octombrie:
„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva ce trebuie rostită pe 14 octombrie.
Citește și: De ce este bine să aprinzi tămâie în casă în fiecare zi. Efectul uimitor pe care îl are, de fapt