29 sept. 2023 | 17:04

Anunțul pentru sute de mii de români. Le intră pe card 1500 de lei în plus la salariu. Banii se dau patru ani

Social
Anunțul pentru sute de mii de români. Le intră pe card 1500 de lei în plus la salariu. Banii se dau patru ani
Guvernul a stabilit printr-o nouă OUG acordarea de ajutor financiar pe 4 ani. Cine va primi 1.500 lei în plus la salariu.

Ordonanța de urgență (OUG) 58/2023 stabilește acordarea de noi ajutoare financiare, în valoare de 1.500 de lei, unei categorii de salariați din România. Află în rândurile de mai jos cine sunt angajații care vor beneficia de banii în plus la salariu. Sumele se vor acorda pe durata a patru ani de zile.

Cine va primi 1.500 lei în plus la salariu

O categorie de angajați din România va beneficia, în următorii patru ani de zile, de ajutor financiar din partea statului în valoare de 1.500 lei, potrivit OUG 58/2023. Sumele de bani se vor acorda sub forma unei singure tranșe anuale, în cuantumul menționat, potrivit hotărârii luate de liderii politici.

Începând cu anul școlar 2023-2024, angajații din domeniul educației vor beneficia de o primă didactică, potrivit OUG 58/2023. Ajutorul financiar în valoare de 1.500 de lei va fi acordat pe durata a patru ani de zile, după cum am amintit deja, respectiv până în anul școlar 2026-2027.

Potrivit ordonanței de urgență dată pe data de 12 iunie, beneficiarii voucherelor de 1.500 de lei sunt:

  • cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat;
  • cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar;
  • personalul didactic auxiliar.

Când se va acorda prima tranșă de bani

Prima didactică se va acorda profesorilor și personalului didactic auxiliar într-o singură tranșă. În anul școlar curent, suma de 1.500 de lei urmează să fie acordată angajaților din domeniul educației în luna octombrie 2023. Banii vor putea fi utilizați pe parcursul întregului an școlar.

Prima didactică de 1.500 de lei va fi decontată din fonduri externe nerambursabile, pentru categoriile principale de cheltuieli pentru: cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate. Banii vor putea fi folosiți pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice.

Un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice reprezintă o altă categorie de cheltuieli pentru care se acordă banii, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie.

Cum vor fi încasați cei 1.500 de lei

În altă ordine de idei, în spațiul public s-a vehiculat că profesorii ar trebui să completeze o cerere model pentru încasarea ajutorului financiar în valoare de 1.500 lei. Liderul sindical din Educație Spiru Haret a negat aceste informații, explicând că profesorii vor primi banii prin Poșta Română.

„(Profesorii – n.r.) nu trebuie să completeze nimic. Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ordonanța de urgență specifică foarte clar: listele cu beneficiarii sunt înaintate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare către minister (Ministerul Educației – n.r.).

Citește și: Bani gratis pentru pensionarii români în octombrie. Ajutorul de până la 500 de lei intră o dată cu pensia pe card

Ministerul dă mai departe către MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.). Nu trebuie să completeze salariatul ceva. Salariatul n-are niciun termen”, a precizat liderul sindical, Marius Nistor.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Se întoarce cel mai urmărit serial de pe Netflix. Fanii sunt în extaz
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Recompensă pentru uciderea lui Trump. Noutăți din procesul atentatorului
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Obligatoriu pentru românii care au casă prin credit ipotecar. Riscă să primească amendă
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL și AICI! Cel puțin 492 de persoane UCISE într-o SINGURĂ ZI
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro