Guvernul acordă un nou voucher, în valoare de 1.500 de lei, românilor. Află în rândurile de mai jos cine sunt beneficiarii banilor ce vor fi acordați într-o singură tranșă. Proiectul se va derula până în anul 2026, potrivit ordonanței de urgență publicată în acest sens.
O categorie de salariați din România va beneficia în următorii ani de zile de noi vouchere financiare. Sumele de bani se vor acorda într-o singură tranșă pe an, în cuantum de 1.500 de lei, potrivit hotărârii luate de reprezentanții Guvernului.
Este vorba despre o primă didactică ce va fi oferită angajaților din domeniul educației, din anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027, după cum s-a stabilit în Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie, după protestele profesorilor.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie, beneficiarii voucherelor de 1.500 de lei sunt:
Prima de carieră se va acorda profesorilor și personalului didactic auxiliar într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată pe parcursul anului școlar viitor. Banii vor fi acordați în fiecare an, în același cuantum, până în 2026.
În spațiul public au fost purtate discuții referitoare la faptul că profesorii care vor să intre în posesia banilor ar trebui să completeze o cerere model. Liderul sindical din Educație Spiru Haret a negat aceste informații, explicând care va fi procesul de încasare a primei didactice.
„(Profesorii – n.r.) nu trebuie să completeze nimic. Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ordonanța de urgență specifică foarte clar: listele cu beneficiarii sunt înaintate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare către minister (Ministerul Educației – n.r.).
Ministerul dă mai departe către MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.). Nu trebuie să completeze salariatul ceva. Salariatul n-are niciun termen”, a precizat liderul sindical, Marius Nistor.
Prima didactică de 1.500 de lei va fi decontată din fonduri externe nerambursabile, pentru categoriile principale de cheltuieli pentru: cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate.
Un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice reprezintă o altă categorie de cheltuieli pentru care se acordă banii, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 58 din 12 iunie.