Multe dintre obiceiurile și gândirea unei persoane influențează sănătatea creierului, anunță oamenii de știință în urma ultimelor studii făcute în domeniu. Cum îți dai seama dacă ai creierul îmbătrânit. Semnele care arată clar vârsta înaintată.
Cercetătorii au pus la cale o schemă prin care ne putem da seama dacă creierul tău are o altă vârstă decât cea biologică. Există mai multe semne care ne pot dezvălui dacă creierul nostru ar putea avea o vârstă mai înaintată decât cea biologică.
Studiul efectuat de Universitatea Națională din Seoul a constatat că persoanele care se simt mai tinere decât vârsta lor biologică au și creierul mai sănătos. Altefel spus, o vârstă tânără influențează cât de bine funcționează creierul și cât de repede îmbătrânește.
Citește și: Ce se întâmplă în creierul nostru când ne rugăm
Dacă vorbim mai mult de o limbă acesta este un semn clar că avem un creier mai tânăr. Oamenii de știință din Canada și Spania au raportat că vorbirea mai multor limbi determină creierul să selecteze informațiile mai eficient, ceea ce ”economisește”din energia lui și îl menține tânăr.
În plus, persoanele bilingve nu folosesc la fel de mult regiunile frontale ale creierului decât cele care vorbesc o singură limbă, ceea ce le face mai puțin predispuse la îmbătrânire.
Practicile care te fac să trăiești în prezent te ajută să fii fericit și să ai un creier tânăr și sănătos. Conform unui alt studiu al Universității Naționale Australiene, meditația reduce ceața creierului și stresul. Pentru o bună stare de sănătate, încearcați să meditați după ce vă ridicați din pat, cel puțin 10 minute.
Pe de altă pate, afecțiunile medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau bolile inimii, pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului, ceea ce înseamnă că se accelerează procesul de îmbătrânire al acestuia. Ca urmare, o stare de sănătate bună însemnă un creier sănătos.
Semne ale îmbătrânirii creierului mai pot fi: deficitul de atenție, apariția tulburărilor de memorie și o oboseală care persistă.
De asemenea, cercetătorii din Finlanda au publicat un studiu fascinant pe parcursul căruia au descoperit că persoanele în vârstă foarte cinice nu numai că au o rată mai mare de declin cognitiv, dar ajung să moară la vârste mai fragede.
Citește și: Ce trebuie să bei pentru un creier sănătos
Stresul negativ ar putea fi vinovatul, pentru că se știe că hormonul stresului, cortizolul, are un efect complet nesănătos asupra creierului, afectând claritatea gândirii.
Cu toate astea, cei care voro evaluare precisă a vârstei creierului li se recomandă să consulte un specialist în neurologie, acesta beneficiind de o gamă variată de teste și evaluări.