28 sept. 2023 | 14:23

București, orașul în care cetățenii se sufocă zilnic. De câte ori a fost depășit nivelul admis de poluare

News
București, orașul în care cetățenii se sufocă zilnic. De câte ori a fost depășit nivelul admis de poluare
București, forografiat de sus

Bucureștiul rămâne unul dintre orașele cu cea mai precară calitate a aerului din România, statisticile fiind de-a dreptul îngrijorătoare. În anii anteriori, alături de Capitală se mai aflau și orașe precum Brașov, Iași Craiova, însă situația s-a îmbunătățit în cazul acestora. Potrivit unei statistici OMS din 2020, România se află în top 57 cele mai poluate țări din cele 200 analizate. Ce soluții există pentru îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm?

Depăsirea limitei admise de poluare, nocivă pentru sănătate

Bucureștiul rămâne unul dintre orașele cu cea mai precară calitate a aerului din România, cu o statistică îngrijorătoare care arată că nivelurile de poluare depășesc de peste 35 de ori limita admisă pe parcursul unui singur an. Acest lucru accentuează seriozitatea problemei poluării în capitala României.

În trecut, orașe precum Brașov, Iași și Craiova au fost și ele clasificate drept orașe cu calitatea aerului îndoielnică. Cu toate acestea, în prezent, Bucureștiul rămâne singurul oraș care se confruntă cu o astfel de situație alarmantă, înregistrând depășiri semnificative ale limitelor de poluare de 35 de ori într-un singur an.

Principalul factor care contribuie la această problemă este traficul intens, care generează cantități semnificative de dioxid de carbon și alte poluanți atmosferici. De asemenea, utilizarea centralelor de încălzire în locuințe, fie pe bază de gaz, fie pe bază de lemne, contribuie la degradarea calității aerului, alături de activitatea industrială din oraș.

Măsurile care ar putea contribui la îmbunătățirea calității aerului

Specialiștii propun mai multe măsuri pentru combaterea poluării în București, cum ar fi lărgirea bulevardelelor extrem de aglomerate la orele de vârf pentru a fluidiza traficul.

De asemenea, încurajarea renunțării la autoturismele poluante prin construirea de piste pentru bicicliști și trecerea de la autobuzele cu combustibil la cele electrice sunt propuneri care ar putea să contribuie la reducerea poluării.

Mărirea spațiilor verzi și adoptarea altor soluții ecologice fac, de asemenea, parte din strategiile de combatere a poluării. Cu toate acestea, pentru a face față acestei probleme critice de sănătate publică, este necesară o abordare complexă și implicarea tuturor părților interesate și a autorităților competente.

Potrivit unui studiu realizet de Organizația Mondială a Sănătății, în 2020, România s-a clasat pe locul 57 din aproape 200 de țări, în ceea ce privește poluarea aerului. Această statistică arată că țara se confruntă cu o situație mai gravă de poluare a aerului în comparație cu statele din vestul și nordul Europei.

Situația actuală din București pune în pericol sănătatea locuitorilor și subliniază nevoia urgentă de acțiuni concrete pentru combaterea poluării aerului în oraș.

 

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Al doilea ciclon lovește România în următoarele ore. Alertă maximă în București, vin ninsorile
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Decizie pentru proprietarii de terenuri. Avizul pe care trebuie să-l obțineți obligatoriu
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro