18 sept. 2023 | 13:46

Trucul bunicii pentru a păstra fructele proaspete până la un an de zile. Nu ai nevoie de congelator!

Diverse
Trucul bunicii pentru a păstra fructele proaspete până la un an de zile. Nu ai nevoie de congelator!
Trucul bunicii pentru a păstra fructele proaspete până la un an de zile. Nu ai nevoie de congelator!

Fructele sunt unele dintre cele mai iubite alimente, dar este cunoscut faptul că ele nu rezistă prea mult. Totuși, există trucuri la care poți apela dacă vrei să te bucuri de aroma lor cât mai mult posibil. De precizat că nu ai nevoie de congelator, tot ce trebuie să faci este să urmezi o rețetă interesantă.

Cum păstrezi fructele până la un an

Fructele sunt o parte esențială a unei diete echilibrate și sănătoase. Ele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, oferind numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, prețul lor este mult mai mare în afara sezonului, motiv pentru care tindem să cumpărăm mai multe.

Dar ce facem cu ele, cum le păstrăm în restul anului? Iată cel mai tare truc, ce îți menține fructele în stare perfectă. Primul pas esențial în păstrarea fructelor proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp este să alegi unele bune, fără lovituri.

Mai apoi, trebuie să te apuci de pregătit compotul, pentru că așa se numește conservarea fructelor la borcan. Compotul de fructe este ușor de făcut, nu necesită ingrediente complicate și poate fi personalizat după preferințe.

Cea mai cunoscută alegere este cea cu apă și zahăr, dar unii pun și îndulcitori sau miere.

Cea mai bună rețetă de conservare

Ingrediente:

  • 1,5 kg de fructe proaspete (puteți folosi o combinație de mere, pere, piersici, caise, prune sau orice alte fructe de sezon)
  • 1,5 litri de apă
  • 250 g de zahăr (poate fi ajustat în funcție de preferințele tale pentru dulceață)
  • 2-3 bucăți de scorțișoară (opțional)
  • 3-4 cuișoare (opțional)
  • Coaja rasă de la o lămâie (opțional)
  • Suc de la o lămâie (opțional)

Vezi și: Cât zahăr se pune la compotul de prune. Aceasta este cantitatea corectă, de fapt. Multe gospodine greșesc rețeta

Începe prin a spăla și curăța fructele. Dacă folosești mere sau pere, poți să le scoți cotorul și să le tai în sferturi sau felii. Pentru fructele cu sâmburi, precum piersicile sau caisele, taie-le și îndepărtează sâmburii.

Pentru a evita oxidarea fructelor și pentru a le menține aspectul proaspăt, poți pune fructele în apă rece amestecată cu suc de lămâie în timp ce pregătești siropul.

Cum faci compotul

Începe prin a adăuga apa într-o oală mare și adu-o la punctul de fierbere. După ce apa a început să fiarbă, adaugă zahărul treptat, amestecând continuu până când acesta se dizolvă complet.

Dacă dorești, poți adăuga coaja rasă de la o lămâie, bucăți de scorțișoară și cuișoare în sirop pentru a da compotului un gust aromat. Acestea sunt opționale și pot fi ajustate după preferință.

Scurge fructele din apa cu lămâie și adaugă-le în siropul fierbinte. Asigură-te că fructele sunt acoperite complet de sirop.

Citește și: Cum se face cel mai bun compot de struguri. Rețeta este atât de simplă

Redu focul și lasă fructele să fiarbă în sirop timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când acestea devin moi. Timpul de gătire poate varia în funcție de tipul și maturitatea fructelor.

Dacă ai adăugat scorțișoară și cuișoare pentru aromă, îndepărtează-le din compot înainte de a-l turna în borcane.

În timp ce compotul fierbe, sterilizează borcanele și capacele în apă fierbinte sau în cuptorul preîncălzit la 100°C pentru a te asigura că acestea sunt curate și pregătite pentru conservare.

Cu ajutorul unui polonic sau lingură, umple borcanele sterilizate cu compotul fierbinte, asigurându-te că fructele sunt distribuite uniform. Lăsați aproximativ 1 cm de spațiu liber la partea de sus a fiecărui borcan pentru a permite expansiunea și contracția în timpul procesului de conservare.

Înainte de a pune capacul pe fiecare borcan, șterge marginile cu un prosop curat și uscat. Așază borcanele cu compot într-un loc răcoros, întunecat și uscat pentru a se conserva. Compotul de fructe poate fi păstrat timp de câteva luni sau chiar un an întreg dacă este păstrat în condiții adecvate.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cea mai rea veste pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro