Valul de scumpiri i-a determinat pe români să găsească soluții alternative pentru anumite produse la raft. Printre astfel de produse se numără și pâinea, pe care românii au început să și-o prepare în casă. Bucătarii vin cu o serie de sfaturi și ne îndeamnă să nu punem drojdie în aluat. Iată cu ce poate fi înlocuită.
Drojdia de bere a început să fie obținută industrial în perioada 1840-1850. Iar, înainte ca drojdia să fie descoperită, oamenii obișnuiau să facă pâine cu maia.
Pentru a prepara o pâine cu maia avem nevoie de multă răbdare. Se pare că prepararea acesteia durează mai mult decât prepararea pâinii cu drojdie.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui prea multă drojdie în aluat. Greşeala mare făcută de gospodine
Maiaua este un amestec de făină și apă care a stat la dospit. Ulterior, jumătate din compoziție se aruncă, iar cealaltă se hrănește cu apă și pâine. De precizat, este că acest procedeu se repetă odată la patru, cinci zile. Maiaua se păstrează la temperatura camerei și se hrănește în fiecare zi.
Însă, dacă facem pâine doar o dată pe săptămână, putem depozita maiaua la frigider. În momentul în care o folosim, e necesar să o activăm. Potrivit bucătarilor, activarea presupune hrănirea acesteia de două ori.
Primul pas în prepararea pâinii constă în amestecarea făinii cu apă și maia. Ulterior, compoziția rezultată se lasă la crescut timp de 30-40 de minute. Când timpul trece, este important să frământăm bine aluatul.
Una dintre cele mai cunsocute tehnici este „stretch and fold”, care presupune tragerea capetelor aluatului spre mijloc. Ulterior, putem trece la etapa de modelare a pâinii. Formele obținute se pun la frigider timp de 12-14 ore. Înainte de a baga aluatul în cuptor îl putem cresta.
Citește și: Nu mai pune drojdie în plăcinte, gogoși sau chifle. Ingredientul care le face la fel de pufoase și gustoase
Un rol important îl are și cuptorul în care coacem pâinea. De regulă, cuptorul zidit din cărămizi ne poate garanta o pâine al cărui gust ne aduce aminte de copilărie. Înaintea de a băga pâinea în cuptor este important ca acesta să fie încălzit.
Foarte puțini români știu că pâinea cu maia prezintă și o serie de beneficii pemtru sănătate. Printre acestea se numără și conținutul de probiotice care ajută digestia. De asemenea, aceasta are și un indice glicemic mic.
Citește și: Nu mai pune drojdie în pâine. Ingredientul care o dospește la fel de frumos și îi dă gustul perfect