08 sept. 2023 | 15:16

Secretul pentru o friptură de pui crocantă. Ce nu trebuie să faci ca să nu se întărească, cele mai multe gospodine nu ştiu

Știri generale
Secretul pentru o friptură de pui crocantă. Ce nu trebuie să faci ca să nu se întărească, cele mai multe gospodine nu ştiu
Secretul pentru o friptură de pui crocantă

Friptura ceva mai rumenită este pe placul multora, însă aceasta nu trebuie să fie uscată, ci suculentă. Prin urmare, în rândurile de mai jos, îți dezvăluim câteva dintre trucurile lui Chef Joseph Hadad pentru a obține preparatul perfect. Ce greșeală să eviți să mai faci de acum, pentru a evita ca friptura să se întărească.

Cum să faci o friptură crocantă perfectă

Când vine vorba de o friptură rumenă, dar suculentă, trebuie acordată o atenție deosebită, pentru ca preparatul să iasă perfect. Potrivit lui chef Joseph hadad, urmând câteva reguli simple, vei putea obține un pui rumenit perfect.

Ei bine, pentru început, bucătarul spune că trebuie să ai grijă la carne, ca aceasta să fie una de calitate. De asemenea, este important ca aceasta să fie scoasă de la frigider, cu câteva ore înainte de a fi preparată, în așa fel încât atunci când se bagă la cuptor să fie la temperatura camerei.

Totodată, un alt aspect de care să ții cont este că pielea puiului trebuie uscată înainte de a fi pusă la foc. Un pui umed, spune celebrul bucătar, va produce abur care va umezi și pielea preparatului final, astfel că nu va mai ieși crocantă. Așadar, înainte de a băga carnea la cuptor, șterge-o cu un prosop de bucătărie.

Cât ulei se pune

Atunci când vine vorba de ulei, chef Hadad spune:

”Puiul, mai ales dacă este unul de țară, are destul de multă grăsime astfel încât să dea luciul apetisant pielii. Puteți să îl ajutați cu foarte puțin ulei adăugat, uns delicat peste piele, dar uleiul pus din abundență, nu va face decât să ducă la un pui înecat în grăsime. Deci, aveți grijă cu cantitatea de ulei adăugată”, scrie bucătarul pe blogul său.

Nici condimente nu trebuie adăugate prea multe, iar asta pentru că puiul absoarbe imediat aromele. Așadar, nu trebuie să pui decât sare și piper, rareori fiind cazurile în care să adaugi rozmarin, cimbru, busuioc, salvie sau pulbere de ceapă ori usturoi deshidratate.

Citește și: Amestecul banal cu care trebuie marinată carnea pentru grătar. Cât trebuie să o ții apoi în frigider, de fapt

Cum se pune la cuptor

Pentru ca preparatul final să iasă și să arate perfect, el trebuie să fie rumenit frumos. Așadar, friptura se pune la cuptor pe un grătar, cu o tavă dedesubt.

Aerul care circulă pe sub pui va permite rumenirea acestuia și la bază, fără ca acesta să mai fiarbă în toată acea grăsime care se scurge de pe el.

”Dacă folosiți un cuptor normal, atunci cea mai bună poziție în acesta este fix în mijloc, pentru a permite gătirea uniformă a puiului. Dacă aveți un cuptor cu convecție, atunci nu contează pe ce nivel îl așezați, pentru că aerul este circulat în tot spațiul la fel. Însă în acest caz, micșorați temperatura cu vreo 15-20 de grade față de cuptorul normal, tocmai pentru că aerul circulat este constant și poate să ajungă să ardă friptura dacă este prea fierbinte.

Indiferent de tipul de cuptor, însă, important este să aveți răbdare. Dacă veți crește temperatura, nu veți obține un pui bine rumenit mai repede, ci unul ars la suprafață și crud în interior. Așa că aveți răbdare undeva la o oră și jumătate de coacere și cel mai indicat este să folosiți un termometru de carne pentru a vedea temperatura interioară. Înfipt în pulpe, termometrul trebuie să arate 80oC pentru a fi siguri că nu puneți pe masă o carne crudă”, mai spune chef Joseph Hadad.

După ce se scoate de la cuptor, recomandat este ca friptura să stea puțin la ”odihnit”, pentru a evita ca sucul să se scurgă în farfurie și carnea să rămână fadă. 10-15 minute este timpul ideal.

Citește și: Cât trebuie prăjit pieptul de pui ca să nu iasă uscat. Așa va fi fraged și suculent. Secretul ca să nu mai dai greș