Marinarea dă gust aparte cărnii. Prin marinarea ei în ierburi, aromatizând-o cu usturoi, condimente și ulei, aceasta capătă savoare și rămâne fragedă și suculentă în timpul preparării. Haide să vedem, așadar, ce amestec ar trebui folosit în cazul cărnii de pui făcută la grătar.
Marinarea unei fripturi înainte de a fi gătite are două scopuri: ajută la frăgezirea cărnii și adaugă cantitatea potrivită de aromă. Unele fripturi de cea mai bună calitate pot merge fără marinată, deoarece sunt deja pline de aromă și, cu o pregătire corectă, ajung suculente și fragede fără niciun ajutor.
Cu toate acestea, există unele feluri de carne în cazul cărora o marinată bună va face, cu siguranță, diferența! Haide să vedem, așadar, ce ar trebui să folosești în cazul unui piept de pui, pentru ca acesta să iasă moale, suculent și fraged. Este valabil și dacă se prepară la grătar și dacă se face la tigaie sau la cuptor.
Acestea sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru a face marinată de casă pentru friptură. Este posibil să ai deja majoritatea ingredientelor în casă.
Uleiuri – se folosesc la marinare pentru că multe ierburi aromatice și condimente nu sunt solubile în apă, ci doar în ulei. Nu în ultimul rând, în special în cazul cărnii de pui, o carne fără grăsimi, va ajuta ca aceasta să nu se lipească de grătar.
Condimente – se recomandă un condiment, maxim două. Se pot folosi atât ierburi aromatice proaspete cât și uscate, precum: oregano, cimbru, rozmarin, busuioc, mentă, cimbrișor, ghimbir, ardei iute. Atenție la cantitate, pentru că riști să nu mai simți apoi alte gusturi.
Acid – poate fi suc de fructe (lămâie, mere, ananas, portocală etc), oțet, oțet balsamic, vin, bere. Acidul va frăgezi carnea dar se adaugă cu moderație pentru că poate da un gust foarte puternic.
Așadar, ingredientele se amestecă cât se poate de bine și se toarnă peste carne, până se acoperă cât mai bine, după care se păstrează la frigider, circa 2-3 ore.
Citește și: Nu folosi niciodată sare de masă pentru carnea de pui la grătar. Cu ce trebuie să o condimentezi, de fapt
Timpul maxim de marinare este de 12 ore și trebuie ținută obligatoriu la frigider.
Citește și: De ce să ții carnea de porc în suc de ananas înainte să o gătești. Trucul gospodinelor experimentate