Odată cu instalarea anotimpului de toamnă, temperaturile scad considerabil, mai ales pe timpul nopții, astfel că plantele de tomate nu mai sunt la fel de roditoare, iar roșiile nu se mai coc la fel de repede. Iată, așadar, ce poți face pentru a grăbi coacerea acestora. Trucurile la care să apelezi de acum înainte.
Roșiile fac parte din tradiția culinară a românilor și, prin urmare, nu lipsesc niciodată din bucătăria noastră. Pe de altă parte, ele sunt foarte versatile și pot fi folosite pentru tot felul de mâncăruri. Mai ales cele proaspăt culese din grădină, care au, cu siguranță, un gust aparte.
Cu toate acestea, ele nu mai au același gust atunci când se opresc din copt, înainte de a ajunge la maturitate. În mod ideal, roșiile din grădină ar trebui să se coacă în mod natural, pe cont propriu, la temperatura de afară, însă ce te faci dacă se instalează toamna, iar gradele din termometre scad mai mult decât te-ai fi așteptat? Vorbim, așadar, în rândurile de mai jos, despre câteva trucuri care le vor grăbi coacerea.
1. Îndepărtează toate florile rămase
Florile plantelor de roșii care încă nu au produs rod trebuie eliminate, deoarece ele nu vor mai avea condițiile necesare la dispoziție pentru a face noi fructe. Ba mai mult, vor consuma din energia plantei în van.
2. Tunde vârful plantei
Taie tulpina centrală deasupra celei mai înalte ramuri cu roșii coapte. Este important ca toată energia plantei să meargă spre coacerea fructelor și nu spre creșterea plantei și mai mult în sus. Ba mai mult, planta superioară face umbră.
3. Taie surplusul de frunze și ramuri
Pe lângă îndepărtarea vârfului plantei, pot fi eliminate și sub-lateralele și alte ramuri care nu susțin niciun fruct. El nu mai sunt necesare pentru producerea altor roșii.
4. Redu udarea
Un alt truc este să fie redusă udarea. Acest lucru ”stresează” ușor planta și o face să se gândească la modul în care poate să coacă semințele. Atenție, însă, acest lucru trebuie făcut treptat.
5. Folosește hrană bio pentru tomate
Pentru o dezvoltare armonioasă a roșiilor și pentru a obține un rod bogat, este important să ții cont de faptul că aceste plante au nevoie de ”treimea de aur”: azot – fosfor – potasiu. Asigură-le aceste elemente esențiale.
6. Ia roșiile în casă
Pe măsură ce toamna își intră în drepturi, soarele nu mai este la fel de puternic, iar temperaturile scad mult, este necesar să colegi roșiile verzi încăpățânate și să le aduci în casă. Căldura suplimentară din locuință le va ajuta să se coacă în mod natural și le va proteja de boli și îngheț.
Citește și: Cum dezinfectezi solul din grădină în luna septembrie. Aşa îţi asiguri o recoltă de zile mari anul viitor