Cu toții știm că roșiile din comerț nu au același gust ca cele crescute natural, în pământul românesc. Din motivul acesta, mulți oameni au început să își crească propriile legume în curte. Totuși, când e vremea culesului, apar și roșiile crăpate. Iată o soluție prezentată de specialiști, pentru ca acestea să fie consumate în continuare.
Chiar dacă roșiile se crapă, legumicultorii încearcă să le folosească la fabricarea bulionului, care ulterior ajunge în rafturile magazinelor sau ale supermarketurilor, asta în cele mai bune cazuri.
În cazul în care că nu știai, există două tipuri de crăpături în roșii, cele concentrice și cele radiale.
Crăpăturile concentrice se dezvoltă sub forma unui model circular în jurul zonei în care roșia este atașată de tulpină.
În timp ce crăpăturile radiale sunt mai mari, mai exact, ele se întind de la tulpină către părțile laterale ale roșiei, lucru care îi frustrează pe fermieri sau legumicultori.
Coaja acestui fruct nu poate să se extindă suficient pentru a reține întreaga cantitate de lichid acumulat în interiorul legumei și astfel se formează crăpături.
Ele apar din cauza unei irigări inegale, dar și din cauza unei perioade de uscăciune, apoi de umiditate sau udare din abundență.
Totuși, există cazuri în care roșiile se pot reface singure, iar la altele se pot manifesta diferit, de exemplu, crăpăturile se pot agrava până când roșia nu mai poate fi consumată.
Te-ar putea interesa și: Leguma cultivată în România care face furori printre străini. Agricultorii români au dat lovitura în Polonia, Austria sau Ungaria, tirurile stau la coadă
În cazul în care roșia este ușor crăpată, o poți consuma în continuare.
Adică, poți tăia doar partea care a crăpat și poți tăia bucățile neafectate pentru a le pune în salate, sandvișuri, ciorbă sau alte preparate.
În general gustul rămâne neschimbat, chiar dacă roșia a fost parțial afectată.
În cazul în care observi că roșiile sunt aproape de coacere și încep să se crape, cel mai potrivit este să le recoltezi și să le lași să se coacă pe pervazul geamului.
De asemenea, este important să nu lași roșiile agățate de plante, deoarece situația se va agrava pentru că planta va continua să absoarbă apa.
Citește și: De ce să presari cenușă peste roșiile din grădina ta, de fapt. Trucul genial pentru vară