Niște hoți s-au folosit de o strângere de fonduri pe Facebook pentru un copil de cinci ani bolnav de leucemie ca să-i fure banii de care avea nevoie pentru tratament. Poliția a fost sesizată, dar hoții încă n-au fost prinși.
Edi este un băiețel de cinci ani din Mehedinți, bolnav de leucemie. Din cauza banilor insuficienți, familia lui a demarat o strângere de fonduri pe Facebook, în speranța că vor putea acoperi cheltuielile pe tratamentul foarte scump, drumurile către București, pentru că este internat la spitalul Fundeni, dar și pentru chiria unui apartament în această zonă, ca să nu-l țină, la o vârstă atât de fragedă, doar în spital.
Niște escroci au clonat însă pagina de Facebook cu strângerea de fonduri, deci au creat una falsă, prin care au strâns de la creduli vreo 27.000 de euro.
Atunci când familia copilului a aflat de escrocherie, o femeie (în legătură directă sau poate chiar una dintre escroci) l-a contactat pe tatăl lui Edi și a încercat să-l mituiască, pentru a nu depune plângere la poliție. A vrut să-i cumpere tăcerea cu 6.000 de lei…pentru un tratament de leucemie…
„Ne-a sesizat o persoană din orașul Strehaia, cu privire la faptul că a demarat o campanie de strângere de fonduri anul trecut, pe o rețea de socializare, pentru fiul său care suferă de o boală gravă. S-a constatat că persoane necunoscute, neidentificate până în prezent, au demarat o campanie similară, dar fictivă, folosindu-se de niște înscrisuri medicale pe numele copilului bolnav, cu ajutorul cărora au reușit să strângă din donații suma de 27.000 de euro. În prezent s-a întocmit dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii de fraudă informatică”, a declarat, pentru HotNews, procurorul la Parchetul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.
Potrivit declarațiilor bunicului băiețelului, Pompilian Munteanu, o cunoștință din București a familiei i-ar fi înștiințat de existența escrocheriei.
„Le-a spus că li s-au furat banii. Am intrat pe Facebook, am văzut și noi strângerea de fonduri care avea loc simultan cu a noastră, s-au furat datele de identificare a copilului, documentele medicale, actele date de la Fundeni, că el și acum este tot în spital la Fundeni, la tratament. Cei care au făcut strângerea de fonduri simultan cu noi au ridicat 27.000 de euro. Noi am depus o plângere la Poliția Mehedinți și a rămas să cerceteze cazul. Cu toate documentele care erau pe Facebook, datele, numele, actele copilului din care rezulta că este bolnav de leucemie, că este internat la Fundeni – absolut toate datele și actele medicale.”
„Poliția a găsit o suspectă, pe la Constanța. Ea ne-a contactat, persoana respectivă care a deschis contul în numele nostru și a luat banii, și a venit cu o ofertă, ne-a oferit 6.000 de lei, l-a contactat pe ginerele meu și i-a oferit bani, ca să nu depunem plângere. Dar noi am mers și am depus plângere. Noi am declarat asta la Poliție. Ce va stabili ancheta și cum se derulează, nu știm. Oricum, Poliția a găsit-o, dar nu știu să vă spun mai multe.”
Familia lui Edi a închis pagina de Facebook cu strângerea de fonduri pe perioada desfășurării anchetei.
„Părinții copilului au închiriat un apartament lângă Fundeni, ca să nu stea cu copilul doar în spital, să nu simtă toate greutățile prin care trecem. Copilul are 5 ani, mai are un pic și face un an de tratament. Am cumpărat medicamente și din Austria, acum am luat și din Canada tratament, sunt medicamente care nu se găsesc. Nu am avut încotro, medicamentele nu se găseau nici la noi în farmacii. O parte dintre ele ne-au fost date de la spital, nu spunem că nu, dar a trebuit să și cumpărăm. Cam 80% dintre medicamente ne-au fost date din spital, dar au fost situații când a trebuit să și cumpărăm. Plus navetă, apartament închiriat, lucrez doar eu din toată familia, toți ai mei în București, trebuie să stea cu copilul”, mai spune bunicul copilului.
„Oamenii sunt mai ușor de convins când văd niște poze, mai ales dacă sunt susținute de înscrisuri medicale. Nu pot să recomand oamenilor decât să fie foarte atenți când fac astfel de donații, să facă verificări în măsura în care pot, să verifice dacă într-adevăr contul respectiv este real, pentru că asta cred că se poate verifica, fiind vorba despre o rețea de socializare”, te sfătuiește procurorul care se ocupă de cazul familiei lui Edi.
„Până în prezent nu sunt identificate persoane care s-au ocupat cu această faptă. Noi am fost sesizați pe data de 6 februarie 2019, dosarul este în curs la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, cercetările sunt în curs și nu au fost identificate persoanele.”