Dacă credeați că le-ați văzut sau le-ați auzit pe toate și nimic nu vă mai poate surprinde, ei bine, știința mereu ne poate lăsa fără cuvinte. Cea mai recentă creație a cercetătorilor sunt găinile modificate genetic, care fac ouă ce conțin medicamente pentru artită și pentru anumite forme de cancer.
Medicamentele sunt de 100 de ori mai ieftine atunci când sunt produse natural, comparativ cu prețul celor produse în fabrici. Trei ouă sunt suficiente pentru a furniza o doză de tratament, iar o găină modificată genetic poate produce până la 300 de ouă pe an. Cu suficiente astfel de găini, cercetătorii sunt de părere că pot produce medicamente în cantitate comercială.
Pentru a face ouă cu o cantitate foarte mare de proteine, savanții au injectat gene umane în partea ADN-ului păsărilor resposnsabil cu crearea albușului. Astfel, ouăle acestor găini au un puternic efect anticancer şi pot stimula până și repararea ţesuturilor. De asemnea, concentraţia din trei ouă este similară unei doze de medicament.
Cercetătorii britanici susțin că un albuș din ascet ou ar putea fi şi de 100 de ori mai ieftin, decât unul produs în laborator. „Pentru că, o fermă de păsări este mult mai ieftină decât o fabrică de medicamente” explică savanţii. Cu toate acestea, substanţele sintetizate din ouăle anticancer nu sunt atestate pentru uz uman.
Găinile nu au de suferit de pe urma intervenției și trăiesc în condiții cu mult superioare celor existente în fermele de animale, a declarat Lissa Herron, membră a Roslin Technologies din Edinburgh. ,,Trăiesc în spații mari. Sunt hrănite și hidratate și tehnicieni foarte bine pregătiți au grijă de ele în fiecare zi. Trăiesc o viață destul de comfortabilă”, a declarat Lissa.
Lissa a descoperit că tratamentele s-ar putea concentra pe contitatea mare de proietine existentă în ouăle de găină. Astfel, echipa s-a concentrat pe două proteine care sunt esențiale pentru sistemul imunitar. Una dintre acestea este IFNalpha2a, care are puternice efecte anti-virale și anti-cancer, iar cealaltă proteină se numește macrophage-CSF și este folosită în tratarea țesuturilor.
Dezvoltarea medicamentului și îndeplinirea procedurilor legale ar putea dura între 10 și 20 de ani. Cercetătorii sunt optimiști și consideră că găinile modificate genetic pot fi folosite și în dezvoltarea unor tratamente pentru animale. Printre acestea se numără și medicamentele pentru creșterea sistemului imunitar pentru animalele de fermă, ceea ce ar putea furniza o alternativă la antibioticele care cresc riscul de dezvoltare a microbilor rezistenți la antibiotice.