Sigur ți s-a întâmplat, măcar o dată, să deschizi un borcan cu murături și să descoperi că sunt alterate. Află, din rândurile de mai jos, de ce castraveții murați fac floare și care este cea mai mare greșeală pe care o fac româncele când îi prepară.
Ultimele zile ale lunii august dau startul pregătirilor pentru lunile de iarnă. Gospodine din toate colțurile țării își fac listele de cumpărături și încep chiar să prepare gem, dulceață, zacuscă, compot și nelipsitele murături.
Este foarte important să respectăm cu atenție fiecare etapă, un pas omis poate compromite rezultatul final. O greșeală pe care o fac foarte multe românce poate duce la apariția mucegaiului în borcane.
Castraveții murați fac floare – un tip de mucegai ce se dezvoltă în saramură – dacă nu sunt spălați cu simț de răspundere. De cele mai multe ori, însă, cauza este nesterilizarea corectă a borcanelor, un pas pe care multe gospodine îl neglijează. Floarea apare și în cazul în care capacele nu au fost închise etanș, ceea ce permite bacteriilor să pătrundă în saramură.
Te-ar putea interesa și: De ce fierb murăturile și se înmoaie peste iarnă. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Pentru a te asigura că recipientele în care vei pune castraveții la murat sunt curățate corespunzător, trebuie să speli borcanele cu apă caldă și detergent de vase. Apoi, se clătesc timp de câteva minute într-un vas cu apă clocotită.
Un truc folosit de gospodine te poate scăpa de această grijă. Tot ce trebuie să faci este să strecori printre castraveți câteva segmente de crenguțe fragede de vișin pe care le-ai spălat înainte folosind un burete nou și apă rece. Acestea conțin unele substanțe ce au efect antibacterian, împiedicând apariția și dezvoltarea mucegaiului alb. Același efect îl au și usturoiul, ceapa, hreanul și boabele de muștar.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune zahăr în castraveţii muraţi. Aşa vor rămâne crocanţi până primăvara