25 aug. 2023 | 19:42

Leguma care conține mai mult fier decât carnea. Oana Cuzino o recomandă

Sănătate
Leguma care conține mai mult fier decât carnea. Oana Cuzino o recomandă

Legumele stau la baza unei alimentații sănătoase. La rândul lor, acestea prezintă o serie de beneficii. Există o legumă care conține mai mult fier decât carnea. Doctorul Oana Cuzino a dezvăluit despre ce legumă este vorba.

Leguma bogată în fier

Spanacul este îndrăgit de o mulțime de lume. Puțin știu, însă că acesta conține mai mult fier decât carnea. Potrivit medicului, Oana Cuzino un aport zilnic de fier este esențial.

Cantitatea recomandată variază între 8 și 27 de mg. Pentru a putea asigura necesarul de fier, putem consuma o serie de alimente. De-a lungul timpului, carnea a fost considerată principala sursă de fier. Însă, există și câteva legume care pot asigura necesarul de fier.

Printre acestea se numără spanacul, varza kale, ciupercile și sfecla,care  sunt surse excelente de fier. Aceste legume pot asigura 14-36% din necesarul zilnic de fier. Mai mult, spanacul oferă cu 2,2 ori mai mult fier decât aceeași cantitate de carne roșie sau de somon.

Te-ar putea interesa și: Fostul soț al Oanei Cuzino, în comă la spital. Are craniul spart, Poliția s-a autosesizat

Cât de mult fier conține spanacul?

”Legumele frunzoase, precum spanacul – preferatul lui Popeye marinarul – conțin foarte mult fier. 3 căni de spanac conțin 18 mg de fier, iar o salată de spanac este suficientă pentru a întruni necesarul zilnic de fier.

În comparație cu carnea roșie, spanacul are chiar ceva mai mult: 100 g de spanac conțin 2,7 mg de fier față de 2,6 mg găsite în 100 g de carne. Diferența este, însă, că fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume, însă nu vine la pachet cu creșterea lipidelor în sânge sau acumularea de homocisteină”, a scris Oana Cuzino pe doc.ro.

Te-ar putea interesa și: Leguma românească pentru care străinii stau la coadă cu TIR-urile. „A fost prețul bun”

Ce beneficii prezintă consumul de spanac?

Ultimele date arată că, spanacul are proprietăți anticancerigene. De asemenea, persoanele care au o dietă bogată în legume verzi ar putea avea o incidență mai mică a apariției cancerului.

Atât legumele cât și fructele pot contribui la reducerea severității simptomelor de astm dar și la diminuarea riscului de atacuri. Vitamina C, Vitamina E și betacarotenul prezente în fructe pot ajuta funcția pulmonară. Se pare că spanacul le conține pe toate trei. Cantitatea mare de vitamina A prezentă în spanac poate ajuta la moderarea producției de ulei în porii pielii. De asemenea, acesta poate ajuta  la hidratarea pielii și a părului.

Te-ar putea interesa și: Leguma din România care i-a cucerit pe europeni. Poți face o adevărată avere dacă o cultivi

Parteneri