25 aug. 2023 | 19:36

Ce înseamnă beizadea. De ce li s-a pus această etichetă copiilor de bani gata

Diverse
Ce înseamnă beizadea. De ce li s-a pus această etichetă copiilor de bani gata
Imperiul Otoman și influențele sale lingvistice

Nu de puține ori am auzit în mass-media românească folosit cuvântul beizadea, termen ce etichetează copii de bani gata, și care sunt în permanență în atenția presei. Dar, câți știu, de fapt, ce înseamnă beizadea? Răspnsul îl aflăm împreună, în rândurile care urmează.

Imperiul Otoman și influențele sale lingvistice

Majoritatea istoricilor, antici și contemporani, au scris și vor mai scrie despre spectaculosul Imperiu Otoman și influențele sale, comparate cu cele ale unui alt la fel de mare imperiu, cel Roman.

Vezi și: Ce erau obligate să facă femeile din haremul sultanilor otomani. Care era viața lor, de fapt

Pe măsură ce s-a extins, Imperiul Otoman a asimilat cultura din numeroase regiuni aflate sub dominația sa și nu numai, fiind influențat în special de cultura turcă, greco-romană, islamică și persană.

Odată cu aceste asimilări, inevitabil s-au produs și influențele lingvistice, iar în anumite zone, precum este și actualul teritoriu românesc, au rămas în limbajul locuitorilor multe cuvinte de origine turcă.

Ce înseamnă beizadea. De ce li s a pus această etichetă copiilor de bani gata

Osman-bey I, fondatorul și primul sultan al Beylikului otoman

Mai trebuie spus că otomanii aveau trei limbi influente. Cele trei limbi erau cunoscute sub numele de ”Alsina-i Thalātha” (Cele trei limbi) și includeau turca, araba și farsi.

Majoritatea locuitorilor din Anatolia vorbeau turca, iar majoritatea musulmanilor din Balcani foloseau, de asemenea, turca ca limbă maternă.

Beii dețineau diferite roluri și responsabilități

Prin lista mare de cuvinte de origine turcă, se regăsește unul, bey, care se referea la un titlu de onoare și de autoritate. Beii dețineau diferite roluri și responsabilități în cadrul structurilor administrative, militare și sociale ale imperiului. Rolurile specifice ale bey-urilor au evoluat de-a lungul timpului și puteau varia în funcție de regiune și context, fiind împărțiți, după cum urmează:

  • 1.Guvernele provinciale: Beii au servit adesea ca guvernatori de provincii sau regiuni din cadrul imperiului. Aceștia erau responsabili de menținerea legii și a ordinii, de colectarea impozitelor și de supravegherea administrației locale.
  • 2. Comandanți militari: Beii erau adesea comandanți militari care conduceau trupe și participau la campanii militare. Ei au jucat un rol crucial în protejarea granițelor imperiului și în reprimarea revoltelor.
  • 3. Lorzii feudali și proprietarii de terenuri: Unii bei dețineau vaste proprietăți funciare și acționau ca lorzi feudali, supraveghind producția agricolă și colectând venituri de pe pământurile lor.
  • 4. Lideri tribali și de clan: În unele cazuri, beii au fost lideri de grupuri tribale sau de clanuri. Aceștia mențineau loialitatea adepților lor și contribuiau la forța militară a imperiului.
  • 5. Colectorii taxelor și gestionarea veniturilor: Beii erau responsabili de colectarea impozitelor de pe teritoriile lor și de transmiterea unei părți către guvernul central. Acest rol a contribuit la finanțarea operațiunilor imperiului.
  • 6. Administratori locali: Beii gestionau afacerile zilnice ale regiunilor lor, inclusiv chestiuni legate de justiție, comerț și infrastructură.

Vezi și: Filmul despre Ţepeş care l-ar face invidios pe Sergiu Nicolaescu. Cum a spart topurile pe Netflix „Otomanii: Mahomed vs Vlad Țepeș”

Conform istiricilor, aceștia aveau o influență asupra culturii și sistemului social local, acționând ca patroni ai artelor, educației și instituțiilor religioase.

Este important de reținut că rolurile și funcțiile beiilor puteau varia în diferite perioade ale istoriei otomane și în diferite regiuni ale imperiului.

Imperiul Otoman a fost caracterizat de o structură administrativă complexă, care cuprindea diverse titluri, funcții și posturi, fiecare contribuind la guvernarea și funcționarea imperiului.

Ce înseamnă beizadea?

Așa cum spuneam, multe cuvinte de origine turcă au rămas și în limbajul românilor, iar în ultimii ani am tot auzit acest cuvânt beizadea, folosit în mod ironic la adresa copiilor de bani gata, proveniți dintr-un anumit gen de familii.

Deși ar putea părea ca o insultă, în realitate, cuvântul derivă din turcă, unde cuvântul beyzade însemna fiu de bei, indiferent de ce statut avea acesta în cadrul organizării administriv-economice a Imperiului Otoman.

Vezi și: Castelul din oraşul Gaziantep, monument vechi de secole, distrus de cutremure. Ce populaţie are localitatea din Turcia

Aflați sub ocupația otoman Regatele Istorice aveau domnitori, aceștia fiind numiți de otomani bey, în consecință, fii acestora, erau denumiți beyzade, sau beizadea, un exemplu fiind Beizadeaua Grigore Ghica, fiul voievodului Țării Românești Grigore al IV-lea Ghica, despre care se spunea că se plimba la șosea, cu faetonul tras de patru telegari.

În ceea ce privește terminologia folosită în zilele noastre, ea se referă la acei tineri, proveniți din familii de milionari, care nu fac altceva decât să se poarte ca niște răsfățați, să intre în atenția presei prin cine-știe-ce situații șocante, și nu numai.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cinci aplicații care vor face furori în 2025. Schimbă viața complet
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro