Ca o ilustrație interesantă a modului în care funcționează mintea lui Darius Vâlcov, trebuie să arunci o privire peste motivarea sentinței de 8 ani de închisoare. Relatarea legată de dorința sa de a fi utilizat un detector de miniciuni în procesul de investigație este cel puțin amuzantă.
Vâlcov este consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Tot el este responsabil de schimbările radicale de legislație economică din țara noastră din ultimul an. Lui îi ”datorăm” taxa pe lăcomie sau bugetul dezastruos care a ieșit un pic din primplan din cauza dezastrului cauzat de Tudorel Toader cu OUG 7 / 2019.
Trecând însă peste aceste detalii de context, în urmă cu două zile, a fost publicată motivarea sentinței de opt ani de închisoare a lui Vâlcov. Din documentul de 325 de pagini, pe lângă noi detalii legate faptele penale ale consilierului premierului, sunt fascinante câteva detalii legate de modul în care s-a desfășurat procesul de judecată.
În contextul investigațiilor, cu un tupeu nemărginit, Darius Vâlcov a cerut să fie supus testului cu detectorul de minciuni și, ca inconștiența să fie maximă, a sugerat și întrebarea. Cel mai probabil, el a încercat să facă un pic de psihologie inversă cu investigatorului, dar a nu a făcut decât să se îngroape singur cu minciuni depistate de aparatul cu pricina. La întrebarea dacă a primit 6 milioane de lei de la omul de afaceri Theodor Berna, Vâlcov a mințit cu entuziasm și minciuna nu a avut niciodată picioare mai scurte.
Motivarea condamnării lui Darius Vâlcov a fost finalizată în urmă cu două zile, la mai bine de un an de la sentință, iar Înalta Curte expune argumentele pe baza cărora completul de trei judecători a decis în primă instanță condamnarea la opt ani de închisoare pentru corupție a celui care în momentul comiterii faptelor era primar al orașului Slatina. Mai exact, este vorba despre dosarul rămas celebru pentru detaliul tablourilor ascunse în cimitir.
Motivarea are 325 de pagini și, probabil, aceasta este și justificarea întârzierii cu care a fost făcut publică. Din document reiese că Darius Vâlcov a cerut să fie supus testului cu detectorul de minciuni și chiar a sugerat întrebarea, doar că testul poligraf a arătat că a mințit în momentul în care a fost întrebat dacă a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei, potrivit Digi 24.
Inițial, Vâlcov ar fi cerut 15 milioane de lei, adică un comision de 20 la sută din valoarea unor contracte pe care a promis că i le va atribui acestuia – în principal, lucrări de canalizare pe care firma omului de afaceri urma să le execute pe durata a trei-patru ani. De asemenea, i-ar fi promis acestuia că va interveni inclusiv la instituția care rezolvă contestațiile în cazul licitațiilor, dar și la magistrații Curții de Apel, care ar putea fi sesizați cu astfel de contestații, astfel încât Theodor Berna să obțină acelea contracte. Magistrații mai arată că Darius Vâlcov „a deturnat prestigiul funcției publice pe care o deținea”.