Chefirul este unul dintre băuturile pe care le consumă majoritatea românilor. Lângă pâine calde sau doar ca o gustare, chefirul e nelipsit din frigiderele oamenilor. Totuși, deși are un gust bun, nu multe persoane știu cum se prepară. Află acum!
Chefirul este făcut din lapte fermentat, iar numele de chefir provine din limba turcă. Este un aliment benefic pentru sănătatea aparatului digestiv, mai ales pentru că el conține bacterii benefice care combat germenii și bacteriile nocive din organism.
Specialiștii au studiat componentele acestui aliment și au descoperit faptul că este unul dintre alimentele care ar trebui consumate.
Chefirul este obținut prin combinația de bacterii beneficie și drojdie fermentată, care formează așa-numitele ”grăunțe de chefir”. Totuși, acestea nu sunt cereale, cum ar fi grâul sau orezul, deci nu conțin gluten. Produsul lactat are un gust acru și intens, iar consistența este asemănătoare cu cea a iaurtului de băut.
Citește și: Din ce este făcut iaurtul din comerţ. Ingredientul care trebuie să te pună pe gânduri
Chefirul are un gust ușor amar și acrișor, iaurtul este mult mai dulce pentru că este bogat în lactoză. Acesta păstrează toți nutrienții laptelui în timpul procesului de fermentație, astfel, se reduce prezența lactozei.
Totodată, prezența microorganismelor face ca această băutură să susțină sănătatea florei intestinale la un nivel mai ridicat decât iaurtul.
De asemenea, ajută la eliminarea bacteriilor patogene care populează intestinele și care, de multe ori, cauzează gastroenterita.
De asemenea, chefirul este și o sursă bogată în nutrienții care are la bază minerale, cum ar fi calciul, potasiul și fosforul, dar și vitamine precum A, B2, D și K
Un alt aspect important îl reprezintă faptul că persoanele care au intoleranță la lactoză pot consuma chefirul fără probleme.
Este un aliment probiotic, mai exact, conține microorganisme vii, nepatogene, care au efecte benefice asupra sănătății și care acționează în cavitatea bucală, în tubul digestiv dar și pe căile respiratorii.
Alimentele de genul acesta sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu boala Chron, constipația cronică sau infecțiile vaginale. Totodată, acesta reglează nivelul de zahăr din sânge, deci este recomandat și persoanelor care au diabet, potrivit spuselor specialiștilor.
Pe lângă cele menționate mai sus, chefirul îmbunătățește și sistemul imunitar, el acționând ca un protector al mucoasei intestinale și conține bacterii benefice pentru buna funcționare a sistemului digestiv.
Un alt lucru foarte important îl reprezintă reducerea colesterolului. Probioticele din chefir influențează cât de mult colesterol se preia din alimente și stimulează folosirea în mod util a grăsimilor.
Te-ar putea și interesa: Cercetătorii au identificat proteinele care prezic demența și riscul de Alzheimer. Cum ar putea preveni debutul bolii