Părinții din România au primit o veste extraordinară chiar înainte de Crăciun, și anume, mărirea alocațiile copiiilor. La momentul respectiv Partidul Național Liberar și Uniunea Salvați România s-au opus acestui amendament pentru că bugetul nu-l poate suporta.
În acest context, suma primită de minori ar fi trebuit să crească la 300 de lei și la 600 de lei pentru copiii cu handicap, de asemenea, copiii cu vârsta în până 2 ani ar fi trebuit să aibe o alocație de 300 de lei. După promulgarea în Parlament, Primul ministru Ludovic Orban a vorbit despre ce se va întâmpla cu majorarea alocațiilor pentru copii. Premierul a subliniat că situația actuală a bugetului de stat este una cât se poate de delicată. Și că nicio cheltuială suplimentară nu poate fi suportată decât dacă există tăieri.
Toată această polemică a avut loc anul trecut, în decembrie. Imediat, după Revelion, pe 7 ianuarie Premierul Orban anunța că indemnizațiile mărite, ba chiar dublate pentru copiii din România, nu vor sosi prea curând. Acesta a făcut precizările drastice în seara de luni, în cadrul unei intervenții pe un post de televiziune. Guvernul PNL își va menține poziția fermă pe care a anunțat-o încă de la finele anului trecut. Ceea ce înseamnă că alocațiile copiilor nu vor fi mărite prea curând, în 2020.
Problema e una strâns legată de cea a găurii masive din bugetul de stat. Premierul a subliniat și faptul că o mărire a alocațiilor încă din primele luni ale lui 2020 ar fi adus cheltuieli în plus de peste 6 miliarde la buget.
„Dublarea alocațiilor pentru copii nu are practic susținere bugetară, am spus-o din capul locului. Noi ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii”, a adăugat primul ministru.
În tabăra celor împotrivă se află și Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Acesta a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că este foarte greu să susții un astfel de proiect, atâta timp cât nu există bani la bugetul de stat. O varianta, propusă de un deputat PNL, a fost aceea de a aduce la bugetul de stat, prin suspendarea pensiilor speciale, banii din acest fond, aceștia acoperind aproximativ 80% din suma totală pentru alocațiile mărite.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promovarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului, cu numărul 9/2019, pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1993, privind alocația de stat pentru copii. Vă reamintim cu această ocazie că președintele Klaus Iohannis declara în data de 9 ianuarie a acestui an că nu are de gând să refuze promulgarea acestei legi: „E încă în analiză, aștept precizări de la Guvern, pentru că sumele nu sunt prevăzute în buget”, spunea şeful statului.
Cu toate astea, chiar și cu promulgarea legii de către Președintele Iohannis, lucrurile se bat cap-în-cap, iar oficialii vin cu declarații contradictorii. De exemplu, tot marți, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat că majorarea alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget. Astfel că cel mai probabil măsura va putea fi implementată abia după rectificarea bugetară.
”Să nu avem niciun dubiu asupra înţelegerii totale pe care o avem cu privire la necesitatea creşterii alocaţiilor. Cu toate acestea, pentru că legea a fost adoptată după momentul în care noi conturasem, definitivasem bugetul, iar el a fost promulgat de preşedinte, avem datoria să găsim resurse în buget cu care să se poată acoperi aceste fonduri. În acest moment nu sunt, pentru că ea a apărut după ce bugetul a fost promulgat. Prin urmare, cred că soluţia înţeleaptă este ca aceste resurse să fie găsite de urgenţă la momentul rectificării bugetare, (astfel ca măsura să fie aplicată, n.r.) din vară, în a doua parte a anului. Avem toată disponibilitatea ca legea să se aplice, pentru că ne dăm seama de importanţa subiectului şi am pledat pentru acest lucru în ultimii ani, cu rezultate vizibile, însă nu se poate face peste noapte, chiar nu se poate face peste noapte”, a afirmat ministrul Muncii.