Guvernul României a adoptat vineri o hotărâre prin care majorează salariul minim brut pentru anul 2020. Cu cât a fost majorat acesta și ce vine odată cu această schimbare?
Executivul a aprobat în ședința de vineri o nouă majorare salarială a venitului de bază minim brut pe țară, care va fi garanta în plată pentru anul viitor, pentru românii fără studii superioare. Astfel, salariul minim brut va fi de 2.230 de lei începând de la 1 ianuarie, în vreme ce salariul net urmează să ajungă la 1.297 de lei, mai precis, o majorare de 83 de lei.
Salariul în cazul angajaților cu studii superioare va rămâne neschimbat, adică nu va depăși suma de 2.350 de lei.
„În ședința de Guvern de aseară a fost aprobat HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020. Anul viitor, salariul brut va fi de 2230 lei lunar, adică 1346 net. O creștere de 83 lei în fiecare lună pentru cei care vor primi salariu minim. A fost mărit cel al angajaților fără studii superioare. Al celor cu studii superioare rămâne la fel, 2350. Ideal ar fi ca nici unii nici alții să nu rămână, în timp, pe salariu minim (mai ales cei cu studii superioare) dar discuția este mult mai complexă și eu mă refer aici la ziua de ieri”, a transmis Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.
Răspunsul vine chiar din partea Ministrului Muncii, oferit în aceeași postare pe rețeaua socială.
„Cum am ajuns la aceaste sume? Vă asigur că nu “din pix”, pe calcule electorale, cum s-a tot făcut
Creșterea a fost decisă la finalul unei susținute activități de analiză făcută într-un timp scurt dar cu seriozitate. Am vrut să nu se mai ia decizii de creștere fără analiza impactului”, susține Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii mai spune că această mărire a salariului minim nu este un motiv de mândrie, întrucât este vorba despre o decizie administrativă pentru oamenii în nevoie și este necesară o mare corectitudine, potrivit mediafax.ro.
„Vorbim despre un prag minim, normat, acum, pentru prima dată, pe o formulă obiectivă, peste care angajatorii pot oferi angajaților, după posibilități și eficiența în muncă, mai mult. Ideal ar fi ca tot mai puțini oameni să trăiască din salariul minim și pentru acest deziderat avem nevoie de o economie puternică care să ducă, natural, la o creștere a veniturilor angajaților”, mai transmite Ministrul liberal al Muncii.
De asemenea, cei care au pensie mai mică decât salariul minim brut vor putea să încaseze cele două tipuri de venit de la stat. Pe lângă aceste excepții se mai adaugă și judecătorii CCR, aleșii locali și parlamentarii care vor putea și ei să cumuleze în continuare pensia cu salariul de la stat. Acestea sunt excepțiile anunțate de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în ședința de Guvern propunerea de modificare legislativă.