Cultivarea roșiilor este o provocare mare pentru majoritatea grădinarilor, iar una dintre problemele des întâlnite este coacerea neuniformă a acestora. Tomatele sunt suculente și delicioase, dar puțini știu de ce nu se coc roșiile, de fapt, și rămân verzi unele dintre ele.
Roșiile din grădina proprie sunt preferate de toți, mai ales că gustul lor nu se compară cu cel al roșiilor pe care le găsim în comerț. Acestea sunt vedetele sezonului cald și sunt nelipsite de pe mesele românilor.
Cultivarea roșiilor poate părea o sarcină ușoară pentru mulți dintre noi, dar există câțiva factori care pot dăuna răsadurilor și pot afecta maturarea corectă a tomatelor. Mulți producători și-au pus întrebarea de ce nu se coc roșiile, de fapt, și care sunt factorii care împiedică acest proces.
Mai exact, roșiile întâmpină probleme ‘pe ultima sută de metri’ a coacerii, iar unele rămân parțial verzi. La altele, în schimb, le culegem ca fiind coapte, dar atunci când le tăiem, în interior sunt încă verzi. Mai jos vă prezentăm motivele pentru care roșiile nu se coc complet!
Primul motiv ar fi că roșiile sunt culese prematur. Dacă sunt recoltate înainte de a-și atinge maturitatea deplină, acestea nu vor mai continua să se coacă după ce au fost culese din grădină. Important este să avem răbdare și să lăsăm tomatele să fie complet coapte înainte de recoltare.
Și udatul necorespunzător este una dintre cauzele principale ale multor probleme ale roșiilor. Tomatele rămân verzi atunci când sunt udate în exces sau sunt udate prea rar. De aceea, aveți nevoie de un calendar corect de udare a roșiilor, pe care să-l respectați.
În general, temperatura de coacere a roșiilor nu trebuie să depășească 25 grade Celsius. Dacă temperatura trece de 30 de grade Celsius, planta nu mai poate produce licopen și caroten, care induc pigmenți responsabili pentru culoarea roșie naturală.
În plus, dacă plantațiile de roșii sunt în zone umbrite, acestea pot avea dificultăți în a-și atinge maturitatea completă. În zonele cu temperaturi mai scăzute, roșiile pot avea un ciclu de coacere mai lung. Pentru a accelera coacerea, puteți recurge la tehnici precum tăierea vârfului plantei sau cultivarea soiurilor de roșii cherry, care se coc mult mai rapid.
Vezi și: Cum se pătează roșiile în grădină
Dacă cultivați soiuri diferite de roșii, clar se vor coace și diferit. Unele soiuri sunt predispuse să rămână verzi sau pot avea o nuanță de verde chiar și când sunt coapte. De aceea, este recomandat să alegeți roșii din același soi, pentru a se coace în același timp.
Prezența bolilor sau a dăunătorilor poate afecta sănătatea plantelor de roșii și poate încetini procesul de coacere al acestora. Este important să monitorizați permanent cultura tomatelor și să tratați orice problemă într-un stadiu incipient. În caz contrar, roșiile se îmbolnăvi și nu vor ajunge la maturitate.
Vezi și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă