Bananele se numără printre cele mai consumate fructe de către români și nu numai. Aceste fructe sunt nelipsite de pe rafturile supermarketurilor. Însă, există un lucru uimitor care le-a atras atenția clienților. Se pare că, aceste fructe par întotdeauna proaspete și sunt disponibile pe rafturi pe tot parcursul anului. Însă, care este motivul pentru care acestea se mențin așa?
De-a lungul timpului, foarte multe persoane s-au întrebat cum reușesc magazinele să menține bananele proaspete timp de săptămâni întregi. Se pare că, există o serie de trucuri simple și eficiente pe care magazinele le folosesc pentru a păstra și a menține bananele proaspete și delicioase pentru perioade mai lungi de timp.
Pentru ca fructele să se mențină proaspete, este necesar ca acestea să fie ținute la temperaturi scăzute. Din acest motiv, foarte multe supermarketuri au camere frigorifice ample în care se depozitează majoritatea fructelor.
După închiderea magazinului, fructele din lăzi sunt mutate în spațiul frigorific pentru a le prelungi durata de păstrare. În dimineața următoare, acestea sunt puse, din nou, pe rafturi.
Prin intermediul acestei metode, procesul de coacere este temporizat, permițând astfel bananelor să se păstreze proaspete pentru mai mult timp. În cazul în care bananele nu stau la rece, acestea vor începe treptat să se descompună și producă zaharuri, pierzând astfel gustul și aroma caracteristică.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă dacă pui bananele în frigider sau congelator. Greșeala pe care o fac mulți
Însă, acesta nu este singurul truc la care apelează comercianții. Se pare că, transportatorii și comercianții controlează gazul de etilenă. Practic, acest gaz este produs natural de fructele și legumele care sunt în procesul de coacere, însă excesul de etilenă poate accelera coacerea și descompunerea fructelor și legumelor.
Pentru a reduce nivelul de etilenă din aer, magazinele utilizează o cantitate mică de gaz numit 1-metil ciclopropen. Această strategie este una destul de întâlnită.
Te-ar putea interesa și: De ce să nu arunci cojile de banană și pepene. La ce le poți folosi, trucul genial al gospodinelor
Substanța 1-MCP are rolul de a lega receptorii de etilenă și de a bloca răspunsurile mediate de etilenă în fructe și legume. Însă, rezultatele nu sunt mereu aceleași. Acestea pot fi influențate de diverși factori, cum ar fi soiul, recoltarea și stadiul de maturitate, concentrația, durata expunerii și timpul.
Pentru ca bananele să țină mai mult, e necesar ca acestea să fie colectate în stadiul de coacere verde timpuriu, astfel încât să fie posibilă depozitarea eficientă timp de mai multe săptămâni. Mai mult, bananele sunt împachetate și ambalate într-un mod specific pentru a preveni deteriorarea.
Te-ar putea interesa și: A stropit bananele cu apă și apoi a pus un șervețel la baza lor. Trucul genial pe care l-a descoperit