21 mart. 2024 | 07:44

Gestul banal care te lasă fără permisul auto. Şoferii nici nu îşi dau seama când fac asta, amenzile nu sunt deloc mici

Utile
Gestul banal care te lasă fără permisul auto. Şoferii nici nu îşi dau seama când fac asta, amenzile nu sunt deloc mici
Poate părea inofensiv, dar poate fi la fel de periculos.

Până la începutuil anilor 2000, soferii nu dispuneau tehnologiile necesare pentru a avea mâinile pe volan, dar, odată cu apariția telefoanelor smart, precum și a gadget-urilor, acum există varianta de a nu mai vorbi la telefon în timp ce conducem. Dar, deși există, mulți evită să le folosească, iar asta a dus la modificări în Codul Rutier. Vorbim, așadar de gestul banal care te lasă fără permisul auto.

Vorbitul la telefon, gestul banal care te lasă fără permisul auto

Conform Codului Rutier, vorbitul la telefon în timp ce conduci este considerat „conducere distrasă” și provoacă în fiecare an mai multe accidente decât conducerea sub influența alcoolului, conform unor statistici recente.

Poate părea inofensiv, dar poate fi la fel de periculos. Distragerea atenției la volan este o problemă serioasă care îi afectează pe toți cei aflați pe șosea. Se estimează că cel puțin 23% din toate accidentele de mașină din fiecare an implică utilizarea telefonului mobil.

Vezi și: Schimbare oficială în Codul Rutier în 2024! Atenție, șoferi: se ia permisul pentru 10 ani!

Adică 1,3 milioane de accidente, iar 3.331 de persoane au fost ucise și 387.000 au fost rănite în accidente în care a fost implicat un șofer distrat. Datele mai arată că cel puțin 10% din accidentele auto mortale au fost raportate ca fiind legate de distragerea atenției șoferului.

”Conducerea distrasă” și legislația europeană

La nivelul UE s-au introdus mai multe reglementări, inclusiv cele legate de folosirea telefonului mobil în timp ce ne aflăm la volanul mașinii, iar datele menționate anterior, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru inconștiența unora dintre participanții la trafic.

Amenzi de 1.100 de lei pentru şoferii care fac asta la volan. E un gest banal, dar te poate costa scump

Cel puțin 23% din toate accidentele de mașină din fiecare an implică utilizarea telefonului mobil

Şoferii nici nu îşi dau seama când fac asta

O satistică publicată de UE încă din 2018, scotea în evidență rata accidentelor provocate de această practică, iar pe primele locuri, se aflau state precum Austria, unde 2% dintre șoferi vorbeau la telefon fără a avea un kit hands-free.

Alți 1,2% țineau telefonul în mână. Șoferii de dube și camioane au fost observați mult mai des cu dispozitive portabile decât șoferii de autoturisme. Pe un loc doi, deloc fruntaș, se regăsea Republica Cehă, unde s-a estimat că 2,7% dintre șoferi foloseau telefonul mobil în timp ce conduceau, iar în Anglia și Scoția, 1,6 % din toți șoferii din au fost observați folosind un telefon mobil ținut în mână în timp ce conduceau.

Amenzile nu sunt deloc mici, conform noului Cod Rutier. Te lasă fără permisul auto

Legislația românească prevede în Codul Rutier, și nu de ieri de azi, pedepse aspre pentru cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce conduc, și vorbim de puncte de penalizare, precum și de amenzi destul demari pentru şoferii care fac asta la volan, și te lasă fără permisul auto.

Vezi și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere 

Numărul accidentelor provocate în astfel de situații, în raport cu media europeană, nu este mic absolut deloc nici pe drumurile României, iar asta i-a determinat pe legiuitori să înăsprească penalizările și valoarea amenzilor.

Așadar, dacă tot vreți să vorbiți la telefon, în timp ce conduceți, aveți mai multe variante. Fie un kit hands-free, fie alte moduri de conectare a terminalului la consola mașinii, având în vedere că majoritate mașinilor din generații mai noi au sisteme de conectivitate directă, fie prin Android Auto, fie prin CarPlay, de la Apple.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Fata lui Ilie Năstase are un nou iubit. Tânăra a stârnit controverse în online
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe toți
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro