03 aug. 2023 | 15:39

A fost descoperită o nouă specie de orhidee în România. De ce planta a uimit cercetătorii

Diverse
A fost descoperită o nouă specie de orhidee în România. De ce planta a uimit cercetătorii
A venit și rândul nostru să ne lăudăm cu o astfel de descoperire

Când vorbim de spectaculoasele plante de orhidee, cele mai multe dintre ele se regăsesc în Columbia. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem lăuda cu faptul că a fost descoperită o nouă specie de orhidee în România. Citește mai departe și vezi despre ce soi este vorba și de ce planta a uimit cercetătorii.

Speciile de orhidee peste tot în lume

Majoritatea doamnelor, pasionate de flori, știu că plantele de orhidee sunt spectaculoase, pline de parfum și într-o multitudine de culori.

Așa cum precizam în introducerea acestui articol, în Columbia se pare că sunt cele mai multe specii de orhidee, specialiștii precizând că aici sunt, de fapt, cele mai interesante orhidee.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca orhideea să înflorească tot anul. Doar grădinarii pricepuţi procedează aşa

Ca fapt divers, există o diversitate incredibilă de orhidee, mai exact peste 25.000 de specii, iar experții au vorbit mult și intens despre orhideele din Columbia.

Dar, lumea nu se oprește în Columbia, având în vedere că noi specii de orhidee au fost descoperite în ultimii ani, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Japonia, iar petalele sale arată ca și cum ar fi filate din sticlă.

Cercetătorii din Japonia au identificat o nouă specie de orhidee

Conform celor de la CNN, la începutul acestui an, cercetătorii din Japonia au identificat recent o nouă specie de orhidee. Conform acestora, planta are flori roz și albe, și sunt atât de delicate și fragile încât parcă ar fi fost filate din sticlă.

Vezi și: Noua specie de flori descoperită recent. Are petale ca de sticlă și se găsește într-o singură zonă

Micul pogonie cu vârtejuri, considerat dispărut în Vermont timp de 120 de ani, a fost redescoperit de un naturalist amator, mai spune sursa citată. O orhidee rară despre care se credea că a dispărut în Vermont a fost redescoperită după 120 de ani.

Floarea nou descrisă este vecină cu populațiile unei specii de orhidee înrudite, comună în Japonia, cu care seamănă foarte mult.

Descoperirea sa este un memento important pentru a ne reaminti că speciile necunoscute trăiesc adesea chiar sub nasul nostru, au raportat vineri oamenii de știință în Journal of Plant Research.

A fost descoperită o nouă specie de orhidee în România

A venit și rândul nostru să ne lăudăm cu o astfel de descoperire. Bine, dacă e să fim realiști, descoperirea avea loc, de fapt, în urmă cu 14 ani, iar cea care o făcea era cercetătoarea Nora Anghelescu.

Vezi și: Locul din România de o frumusețe nemaiîntâlnită. Parcă ești într-o lume de poveste, puțini români au auzit de el

Cercetătorea, care i-a dat și numele noii plante, ”Epipactis bucegensis”, spune că a fost descoperită în Munții Bucegi, de aici și numele acesteia.

A fost descoperită o nouă specie de orhidee în România. De ce planta a uimit cercetătorii

”Epipactis bucegensis”, a fost descoperită în Munții Bucegi

În cercetarea Norei Anghelescu, publicată de altfel, planta este descrisă în amănunt, făcându-se precizarea și că planta a reușit să se dezvolte în populații stabile, în Parcul Național din Munții Bucegi:

„La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur.

Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescențele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui.

Este un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucișată, chasmogame, de exemplu Epipactis helleborine”, a precizat Nora Anghelescu, pentru Societatea Ornitologică din România.

Conform unei lucrări ample, ”Orhideele din România”, o monografie cuprinzătoare, certifică existența a nu mai puțin de 71 de specii confirmate de orhidee pe teritoriul țării noastre, împreună cu subspeciile, soiurile, formele și hibrizii lor.

Ca și contrapunct, în Columbia sunt aproape 4.270 de specii cunoscute.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
„Chec sofisticat”, o rețetă delicioasă pentru toată familia. Ingredientele care îi oferă un gust deosebit
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost identificați după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Vremea surprinde la final de octombrie. Schimbarea va fi totală
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
România a luat fața Ungariei. Este o răsturnare de situație. Datele nu mint
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
VEȘTI EXCELENTE! Românii primesc 2270 lei ÎN PLUS la pensie!
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este vietatea care pare „de pe altă lume”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro