Atunci când te pregătești să scoți ouăle preșite din tigaie, apariția unor puncte roșii îți dă peste cap apetitul. Asta în cazul în care nu știi de ce apar puncte roșii pe ouăle din tigaie. Dar, nu te speria și nu renunța la preprat, îți explicăm noi care este motivul. Poate așa nu renunți la ouă.
Nu este cea mai apetisantă priveliște atunci când pregătești micul dejun. Nimănui nu-i place să spargă un ou și să vadă altceva decât un gălbenuș frumos, bogat colorat, cuibărit într-un albuș limpede.
Vezi și: Cât ulei se pune în tigaie când vrei să faci un ou ochi, de fapt. Aşa procedează doar marii bucătari
Dar odată ce vei afla puțin mai multe despre petele de sânge, și despre toate celelalte amănunte fascinante ale ouălor, s-ar putea să fii mai îngăduitor, și nu vei renunța, ciar dacă ai parte de aceste cazuri rare.
Contrar credinței populare, aceste puncte roșii pe ouăle din tigaie nu reprezintă începutul unui embrion de pui. Ele sunt pur și simplu rămășițele unui vas de sânge rupt care a avut loc în timpul formării oului.
De cele mai multe ori, vasul rupt formează o mică pată sau un punct de sânge cu o nuanță roșie închisă, maro sau chiar neagră. Uneori, vase mai mari se sparg, iar acest lucru permite ca sângele să se adune în întregul ou.
În aceste cazuri, albușul de ou poate avea o nuanță roz sau roșie. În ambele cazuri, acestepuncte roșii pe ouăle din tigaie sunt o parte naturală a depunerii ouălor. De fapt, petele indică un ou deosebit de proaspăt, deoarece, pe măsură ce îmbătrânesc, pata se difuzează în albuș și devine nedetectabilă.
Vezi și: De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul
Cauza apariției acestor puncte roșii este pur și simplu o ruptură a unui vas de sânge pe suprafața gălbenușului în timpul formării oului. Acesta este un proces natural și benign atât pentru găină, cât și pentru ou.
Cazurile de pete de sânge pot crește atunci când găinile dintr-un stol se agită din cauza schimbărilor de lumină, a schimbărilor de temperatură sau pur și simplu a schimbării anotimpurilor. Așadar, este în regulă dacă vă simțiți un pic scârboasă, dar să știți că totul este bine.
Vezi și: Care este diferenţa dintre ouăle maro şi cele albe, de fapt. Mulţi români habar nu au
În ceea ce privește consumul unui ou care are puncte roșii nu-ți va face rău, deși ai putea dori să îndepărtezi punctele cu vârful unui cuțit și să le arunci, nu există nimic în el care să fie dăunător pentru consumul uman.
Acum că ai aflat de ce apar puncte roșii pe ouăle din tigaie, nu vei mai avea acea reacție, de altfel nromală, de a arunca preparatul. În fond, nu este nimic grav, așa că Poftă bună!