Cartoful este unul dintre cele mai populare legume din lume. Acesta este consumat zilnic de peste un miliard de oameni. De regulă, când ne gândim la cartofi, ni-i imaginăm într-un preparat gustos, însă aceștia au și unele caracteristici necunoscute, cu adevărat speciale. Iată utilizări mai puțin cunoscute ale cartofilor, de care nu știați până acum!
Cartoful, denumit științific Solanum tuberosum, este considerat a patra cea mai importantă legumă din lume, după porumb, grâu și orez. Dacă nu știați, există aproximativ 5.000 de soiuri de cartof, iar tuberculii pot avea formă rotundă, ovală sau alungită. În plus, cartofii sunt de mai multe tipuri: roșii, albi, dulci, închiși la culoare sau movi.
De asemenea, cartoful a fost prima legumă cultivată în spaţiu. În anul 1995, NASA a dezvoltat un program prin care se urmărea crearea unei surse de hrana în spaţiu, pentru astronauţii aflaţi în misiune. Atunci, plantele de cartofi au fost aduse în spațiu cu naveta spațială Columbia.
În plus, puține persoane știu când au fost descoperiți cartofii prăjiți. Se crede că Frédéric Krieger, un muzician bavarez, a învățat să gătească cartofi pai la un restaurant de pe rue Montmartre din Paris în 1842. Apoi a dus rețeta mai departe în Belgia, acolo unde și-a creat afacerea Fritz. Frédéric Krieger vindea ‘la pomme de terre frite à l’instar de Paris’, adică ‘cartofi pai în stil parisian’.
Cartoful este unul dintre ingredientele de bază în bucătărie, mai ales că poate fi gătit în zeci de moduri delicioase. Deși mulți credeau că această legumă poate fi folosită doar la mâncare, ei bine, s-au înșelat! Cartofii au întrebuințări uimitoare în afara bucătăriei, iar despre ele vom vorbi în materialul de mai jos.
Cartofii ajută extraordinar de bine la curățarea ruginei. Așadar, tăiați un cartof pe jumătate. Apoi îl înmuiați pe partea cu tăietura în bicarbonat de sodiu, sare de mare sau detergent de vase. Freacă zona ruginită cu cartoful înmuiat. La final, clătește obiectul curățat cu apă caldă și lasă-l la uscat. Va fi ca nou!
Cartofii pot fi folosiți și pentru cearcăne. Dacă vă confruntați cu pungi mari și adânci sub ochi, feliază un cartof, pune-l la rece pentru o oră, după care întinde-te în pat, închide ochii și pune feliile de cartofi timp de 15 minute.
Spală câțiva cartofi și taie-i în felii cât mai subțiri. Aplică-le pe zonele afectate și lasă-le să acționeze 10-15 minute. După ce ai îndepărtat feliile de cartof, clătește pielea cu apă rece. De precizat că feliile de cartof crud nu acționează și împotriva arsurilor provocate de lichide. Pentru acestea trebuie să folosiți piure de cartofi cruzi. Pui cartoful în blender, iar mai apoi aplici piureul pe pielea arsă. Durerea va dispărea în câteva minute.
Această legumă este esențială și pentru petele de pe țesături. Spală câțiva cartofi, dă-i pe răzătoare și pune-i într-un caston umplut cu apă. Scoate cartofii rași și adaugă aceeași cantitate de apă. Apoi înmoaie un burete de vase în apa cartofilor. Freacă țesătura pătată cu acel amestec, apoi spal-o cu apă rece.
Cartoful este benefic și pentru acnee. Freacă o felie de cartof crud pe zona cu coșuri și lasă zeama lui să acționeze peste noapte. Dimineața, spală față cu apă rece. Acest tratament se repetă zilnic, timp de o săptămână, până obții rezultatele dorite.
Tot ce trebuie să faceți este să frecați o bucată de cartof peste zona cu înțepătura. Repetă acest proces de mai multe ori pe zi.
Curăță și taie câțiva cartofi, după care îi fierbi. Scoate cartofii din apă și pune argintul înnegrit în zeama lăsată de aceștia. Lasă bijuteria timp de o oră în zeama în care au fiert cartofii. Apoi scoate argintul din apă și periază-l cu o perie moale. La final, clătește-l cu apă curată.
Spală și feliază un cartof crud, după care aplică feliile pe frunte și tâmple. Legați feliile de cartof cu un tifon, pentru a nu cădea. Stați în pat și închideți ochii câteva minute. Durerea de cap va dispărea total!
Dacă nu vreți să mai folosiți chimicale pe geamuri, utilizați cu încredere cartofii. Este suficient să frecați jumătate de cartof crud pe suprafața geamului, iar mai apoi să-l ștergeți cu o cârpă uscată sau un ghemotoc de ziar mototolit.
Pentru un plus de strălucire al tenului, rade un cartof într-un bol, adaugă o lingură de miere și două linguri de ulei de măsline. Pune amestecul obținut pe piele, lasă 10 minute, și apoi clătește cu apă rece.
Citește și: Poți folosi cartofi încolțiți când faci mâncare?