24 iul. 2023 | 22:27

Vietatea rară care trăiește și după ce i se taie capul. Cum se regenerează: ‘Este nemuritor în fața cuțitului’

Diverse
Vietatea rară care trăiește și după ce i se taie capul. Cum se regenerează: ‘Este nemuritor în fața cuțitului’
Vietatea rară care trăiește și după ce i se taie capul. Cum se regenerează: ‘Este nemuritor în fața cuțitului’

Animalele continuă să ne uimească prin calitățile pe care le dețin. Uneori, calitățile acestora pot părea de-a dreptul fantastice. O vietate are capacitatea de a se regenera chiar și după ce capul acesteia este tăiat. Această calitatea a sa i-a adus titlul de ”nemuritor sub tăișul unui cuțit”. Află despre ce vietate este vorba!

Ce vietate este ”nemurătoare în fața cuțitului”?

Printre animalele care se pot regenera se numără și viermele Planaria. De regulă, această vietate își face veacul în ecosistemele de apă dulce, marină dar și terestră. Cercetătorii le-au numit creaturi primitive din cauza sistemului nervos, care este sub forma unei scări. La rândul lor, acestea se pot clasifica după ecosistemul în care trăiesc.

În prezent, cercetătorii încearcă să afle câte specii la nivel mondial există. Se crede că, există 12 astfel de specii în Marea Britanie, alături de speciile invazive non-indigene introduse din alte părți ale lumii. Viermii Planaria sunt carnivori și se hrănesc cu o varietate de nevertebrate mai mici, cum ar fi creveții și puricii de apă în habitatele acvatice, sau alți viermi mici.

Te-ar putea interesa și: Care este singurul animal din lume care-și devorează partenerul. De ce îl mănâncă, de fapt

Ce alte abilități uimitoare mai dețin?

Lista cu abilitățile uimitoare pe care le dețin nu se termină aici. Se pare că acești  viermi au abilități de regenerare fenomenale. Planariile pot să se regenereze doar de la doar 1/200 dintr-o bucată atunci când sunt separate de corpul principal.

Uimitor este și faptul că, dacă capul este separat de corp, atunci piesa capului va crește o altă coadă. Și corpul separat va crește, la rândul lui un alt cap. Cercetătorii au mai descoperit că această specie de viermi dispune de substanțele chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători și gene similare găsite în organisme superioare, cum ar fi vertebratele, inclusiv oamenii.

Din acest motiv, acești viermi sunt folosiți pentru cercetările clinice, care urmăresc dezvoltarea de medicamente pentru studii preliminare. De regulă, acești viermi pot înlocui răzătoarele. Aspectul acestora este unul dintre lucrurile care vă pot ajuta să îi identificați. Aceștia pot fi identificați după petele oculare numite oceli, dar și după morfologia/forma sau colorația capului.

În ceea ce privește dimensiunea acestora, lucrurile diferă de la specie la specie. Spre exemplu, unele specii de apă dulce, cum ar fi Dugesia, măsoară doar câțiva milimetri după ecloziune din ouă. Când ajung adulți, aceștia pot măsura  până la 1 cm. Cele care trăiesc pe uscat pot ajunge până la 4 cm.

Te-ar putea interesa și: Care este singura pasăre care doarme în zbor. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Înșelătoria din magazine la care sunt expuși toți românii. Se pierd bani grei
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
S-a dat ordin de la Guvern. Se aplică în toată România până la 30 iunie 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro