24 iul. 2023 | 20:35

Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu. Așa se fac multe accidente

Utile
Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu. Așa se fac multe accidente
Sensurl giratoriu este conceput pentru a face intersecțiile sigure și eficiente

Sensul giratoriu poate da mari bătăi de cap participanților la trafic, mai ales dacă se grăbesc și nu sunt atenți. Dar, dacă nu știai, există o greșeală pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu. Citește și vezi despre ce este vorba.

Reguli de circulație pentru sensurile giratorii

Majoritatea șoferilor știu că sensurile giratorii sunt concepute pentru a face intersecțiile sigure și eficiente. Dar pentru mulți șoferi, bicicliști și pietoni, acestea rămân un mister.

Vezi și: Reguli rutiere în Grecia 2023. Rămâi fără permis pe loc și primești amendă de 1.200 de euro dacă faci această greșeală

Există două tipuri de sensuri giratorii, cu o singură bandă și cu două benzi, și iată care sunt elementele de bază pentru a le parcurge în siguranță pe ambele.

Reguli pentru sensul giratoriu cu o singură bandă

Dacă ne referim la sensurile giratorii cu o singură bandă, ști că se apropie un sens giratoriu cu o singură bandă atunci când veți vedea un semn galben cu săgeți circulare și o limită de viteză. Majoritatea sensurilor giratorii au o limită de viteză de cel mult 30 de kilometri pe oră.

Ceea ce trebuie să faci în acest caz, este să reduci viteza și să privești în stânga înainte de a intra în sensul giratoriu. Nu uita că traficul care circulă deja în sensul giratoriu are prioritate.

Vezi și: Indicatorul rutier care poate bulversa şoferii. E nou intrat în Codul Rutier, unde îl întâlneşti

Deși trebuie să încetinești, nu trebuie să te oprești complet. Dacă nu există trafic în sensul giratoriu, poți chiar să intri fără a ceda complet trecerea. Dar fii atent la pietonii, dacă există o trecere semnalizată, care se află sau se apropie de trecerea de pietoni, deoarece pietonii au întotdeauna prioritate de trecere.

Păstrați o viteză mică și constantă în timp ce continui să conduci prin sensul giratoriu. Pe măsură ce te apropii de ieșirea dorită, folosește semnalizarea pentru a le comunica celorlalți șoferi intenția de deplasare. Nu este nevoie să încetinești și mai mult sau să oprești pentru a ieși din sensul giratoriu.

Singurele excepții sunt atunci când pietonii se află pe trecerea de pietoni sau dacă se apropie un vehicul de urgență. Dacă un vehicul de urgență se pregătește să intre în sensul giratoriu, ieși la destinație și trage pe dreapta imediat. Dar nu opri și nu trage niciodată pe dreapta în sensul giratoriu.

Reguli pentru sensul giratoriu i cu mai multe benzi

Semnalizarea unui sens giratoriu cu mai multe benzi de circulație seamănă cu un semn galben ”Sens giratoriu în față” și un semn alb-negru de alegere a benzii de circulație. Șoferii trebuie să decidă ce bandă să folosească înainte de a se apropia de un sens giratoriu.

Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu

Spre deosebire de sensurile giratorii cu o singură bandă, șoferii trebuie să cedeze trecerea pe două benzi de circulație într-un sens giratoriu cu mai multe benzi. Dacă intenționezi să virezi la dreapta, rămâi pe cea mai îndepărtată bandă din dreapta și așteaptă ca mașinile care se apropie să treacă înainte de a intra în sensul giratoriu.

De altfel, aceasta este greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu, și anume nu se poziționează pe banda cea mai îndepărtată. Sensurile giratorii cu mai multe benzi au adesea cel puțin trei ieșiri posibile.

Vezi și: Greșeala din codul rutier care bulversează șoferii: cum se intră, de fapt, în sensul giratoriu, cum se circulă și cum se iese din acesta

Dacă vei dori să virezi la stânga sau să faci o întoarcere în U, rămâi pe banda din stânga. Dacă intenționezi să virezi la dreapta, rămâi pe banda din dreapta. Poți continua să mergi drept de pe oricare dintre cele două benzi.

Chiar dacă aceste tipuri de sensuri giratorii au mai multe benzi de circulație, tot nu ai voie să depășești alți șoferi care se deplasează mai încet sau care nu sunt familiarizați cu regulile din sensurile giratorii.

În plus, fii extrem de prudent atunci când conduci lângă semiremorci și alte vehicule de dimensiuni mari, deoarece acestea au o rază de întoarcere mare. Rămâi puțin în spatele vehiculelor mari care circulă pe banda de lângă tine pentru a evita să fii lovitr lateral.

Parteneri
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi plătit sume impresionante pentru influenceri
Redactia.ro
Postul negru, numai cu apă, noua modă printre vedete! Daniela Nane: „După a cincea zi, nu-ți mai trebuie mâncare!” Avertismentul dur al medicilor
Click.ro
Ciolacu, despre campania online a lui Călin Georgescu: „Sursa de finanțare a fost una externă. Follow the money”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Mediaflux
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Antena 1
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Shtiu.ro