Greșeala din codul rutier care bulversează șoferii: cum se intră, de fapt, în sensul giratoriu, cum se circulă și cum se iese din acesta

Greșeala din codul rutier care bulversează șoferii: cum se intră, de fapt, în sensul giratoriu, cum se circulă și cum se iese din acesta
Captură dintr-o filmare cu rol educativ în circulația rutieră a polițiștilor din Sibiu

Una dintre cel mai des întâlnite greșeli în traficul din România, dar și în alte țări, este modul în care șoferii circulă în sensul giratoriu, mulți dintre aceștia necunoscând legistlația rutieră. Din păcate, mulți șoferi cicrculă pe străzi și autostrăzi după propriile legi, iar consecințele acestei iresponsabilități se reflectă în numărul crescut de accidente petrecute zilnic. Un videoclip postat pe Youtube, despre cum trebuie să circulăm corect în sensurile giratorii a devenit viral în scurt timp. Iată ce trebuie să știe orice șofer!

Videoclipul care a reușit să atragă atenția multor șoferi

Unul dintre sporturile naționale din România este „fentarea legistlației”, indiferent în ce domeniu. Excepție nu face nici legistlația rutieră, care pentru mulți dintre șoferi pare a fi demnă de un film SF. Din păcate, lipsa de informații privind circulația corectă în trafic poate avea cele mai grave consecințe, provocând accidente soldate de multe ori cu moartea participanților la trafic.

În ciuda avantajelor pe care le au deținerea și conducerea unui autovehicul, există însă și riscuri extrem de mari, pe care șoferii le pot plăti cu prețul vieții. Cel mai trist este, însă, că în multe situații, persoane care circulă regulamentar ajung să fie ucise de șoferii cărora le sunt străine regulile de circulație rutieră.

Acest lucru nu trebuie să reprezinte o încurajare pentru oameni, ci dimpotrivă, trebuie să fie un motiv în plus ca numărul șoferilor care conduc corect și prudent să crească.

Din acest motiv, un filmuleț postat pe Youtube a strâns jumătate de milion de vizualizări și mii de distribuiri. Datorită modului explicit și ușor de înțeles, românii s-au arătat receptivi în a-și pune la punct informațiile legate de condusul corect și preventive în sensul giratoriu.

Ce trebuie să știm atunci când ne apropiem de un sens giratoriu

Potrivit Codului Rutier, sensurile giratorii au fost gândite și create pentru a fluidiza traficul, însă surprinzător, de multe ori, acestea reușesc să-l îngreuneze. În videoclipul explicativ de mai jos, sensurile giratorii sunt sunt definite drept noduri de trafic rapid, în care există mai multe intersecţii.

Fiecare ieșire a sensului giratoriu reprezintă, de fapt, o intersecție, astfel că, realizatorul videoclipului susține că semnalizarea la stânga în momentul intrării în sensul giratoriu nu este corectă, având în vedere că toate autoturismele virează prima oară la dreapta.

Cele mai simple sensuri giratorii sunt cele cu o singură bandă, însă situația se complică dacă “nodul rutier” are mai multe benzi. Potrivit realizatorului materialului video și audio publicat pe Youtube, cele mai importante aspect sunt acelea care vizează modul în care ne încadrăm pe benzi, cum semnalizăm și când și unde ieșim.

Astfel, șoferii trebuie să știe că prima bandă este pentru autoturismele care ar trebui să părăsească sensul giratoriu la prima ieşire.

Motivul pentru care șoferii nu înțeleg regulile din sensurile giratorii complexe

Cei care vor să iasă la a doua ieşire trebuie să intre obligatoriu pe banda a doua şi, după prima ieşire să semnalizeze dreapta, să intre pe prima bandă şi să iasă pe următoarea stradă.

De altfel, indiferent de numărul de ieșiri pe care le are un sens giratoriu, șoferul trebuie să știe că în momentul în care vehiculul ajunge cu o ieșire înainte de cea dorită, acesta trebuie să semnalizeze, să treaca pe banda întâi şi să iasă pe strada pe drumul pe care doreşte.

Aici apare şi mica greşeală a realizatorului videoclipului, astfel, dacă toate autoturismele aflate pe banda întâi ies pe prima stradă, atunci şi o maşină care se află pe banda a doua poate ieși.

Altfel, chiar sensurile giratorii „turbo”,așa cum mai sunt numite, corespund cu explicațiile realizatorul videoclipului, doar că acestea sunt extrem de rare la noi în ţară şi nu prea sunt înţelese de şoferi, motiv pentru care circulația în interiorul lor este haotică.

Greșeala care derutează șoferii în sensurile giratorii

Potrivit legistlației rutiere din România, şoferii încadrați pe prima bandă beneficiază de prioritate şi se pot învârti în sensul giratoriu fără limită.

Mai mult, șoferii care doresc să iasă din sensul giratoriu sunt obligaţi să le acorde prioritate atunci când vor să iasă. Aceasta este una dintre regulile existente în codul rutier care încetineşte circulaţia, determinându-i pe șoferii aflați pe banda a doua să circule multă vreme în sensul giratoriu.

Ceea ce i-a atras pe mulți români este mențiunea din materialul video, în care realizatorul acestuia susține că, pe prima bandă, imediat după o ieşire, nu ar trebui să existe maşini, în timp ce autoturismele aflate pe această bandă ar trebui să le acorde prioritate celor de pe banda a doua pentru a putea trece pe banda întâi și pentru a ieși spre direcția dorită.

În acest mod, traficul ar decurge fluid și logic, fără ca vreun șofer să fie nevoit să circule încontinuu în sens. Potrivit materialului video, regulile de circulație în sensurile giratorii ar trebui predate de instructorii auto, respectând acești pași care asigură un trafic mai ușor și mai logic.

Un alt material video referitor la circulația corectă în sensurile giratorii a fost realizat de Poliția din Sibiu, care a explicat pe baza unei filmări cu drona la ce trebuie să fie atenți toți șoferii. Vezi aici.

Urmărește cu atenție materialul video devenit viral: