An de an, românii aleg să meargă în Grecia cu mașina personală, așa că este musai să cunoască regulile de circulație din această țară. Legislația din Grecia este diferită față de România, iar șoferii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 1.200 de euro. Așadar, ca să nu întâmpinați probleme dacă intenționați să mergeți în vacanță, aflați care sunt regulile rutiere în Grecia 2023!
Românii care intenționează să tranziteze Grecia cu mașina personală trebuie să fie foarte atenți la regulile rutiere din această țară. Trebuie de menționat că legislația din România este total diferită de cea din țările europene.
Polițiștii eleni te pot lăsa fără permis, actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare la cea mai mică încălcare a regulilor de circulație. Autoritățile din Grecia aplică amenzi consistente pentru nepurtarea centurii de siguranță, vorbitul la telefonul mobil, aruncarea de obiecte pe geam sau parcarea ilegală.
De asemenea, în Grecia, șoferii conduc pe dreapta și depășesc pe stânga. De asemenea, dacă vehiculul din față s-a oprit din motive de siguranța, depășirea este strict interzisă. Iată așadar care sunt și alte reguli rutiere în Grecia 2023!
Este bine de știut că pentru a conduce legal în această țară, șoferii trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să dețină un permis de conducere valabil.
De asemenea, în Grecia, purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru persoanele care stau în față, cât și pentru cele care stau în spate. În caz contrar, persoanele care nu respectă acest lucru riscă o amendă de 350 de euro.
Dacă călătoriți cu un minor în mașină, acesta trebuie așezat în scaunul special pentru copii. Dacă aceștia au vârste cuprinse între trei și 11 ani trebuie să fie așezați într-un sistem de siguranță adecvat pentru dimensiunea lor. Copiii cu vârsta peste 12 ani pot purta doar centură.
Autoritățile din Grecia sunt destul de stricte în ceea ce privește consumul de alcool la volan. Trebuie să știți că anumite concentrații în sânge sunt pedepsite obligatoriu cu închisoarea.
În plus, legea pentru conducătorii auto care au consumat alcool înainte de a se urca la volan este dură. O concentrație între 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi reținerea autovehiculului. De asemenea, șoferii care sunt prinși cu o concentrație între 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea mașinii personale.
Cel mai mult plătesc șoferii care au o concentrație de peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat. În plus, aceste persoane vor rămâne fără permisul de conducere pentru 180 de zile, plătesc o amendă de 1.200 de euro și pot face închisoare de minimum două luni.
Dacă ajungeți în vara aceasta în Grecia, trebuie să știți că și parcarea este interzisă în anumite locuri. Iată care sunt acestea:
Dacă ajungeți în Grecia și ați fost amendați, trebuie să știți că polițiștii eleni nu pot încasa banii de amendă pe loc. Aceasta trebuie plătită ulterior.
Șoferii care depășesc viteza legală riscă amenzi cuprinse între 40 și 750 euro. Valoarea amenzii diferă în funcție de viteza cu care sunt prinși șoferii și de categoria de drum pe care conduc.
În cazul unei infracțiuni minore, amenda este în jur de 40 de euro, însă dacă șoferul este prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, riscă o amendă de 1.200 de euro. Limita generală de alcool la volan în Grecia este de 0,05%, iar în cazul șoferilor profesioniști sau a celor care au mai puțin de trei ani de la obținerea permisului de conducere, limita este de 0,02%.
Șoferii trebuie să știe că unele încălcări ale legii sunt considerate infracțiuni și pot duce la revocarea permisului de conducere, confiscarea vehiculelor și o posibilă condamnare la închisoare, potrivit portalului rac.co.uk.
Citește și: Ziua în care este cel mai bine să pleci în Grecia