24 iul. 2023 | 16:29

Dintre sau între? Când se folosesc corect cele două prepoziții. Mii de români greșesc

Diverse
Dintre sau între? Când se folosesc corect cele două prepoziții. Mii de români greșesc

Limba română este una dintre cele mai grele limbi. Nu puține sunt situațiile în care până și nativii întâmpină dificultăți în folosirea anumitor cuvinte. Și gramatica poate crea probleme. Printre cuvintele care le dau bătăi de cap românilor se numără dintre și între. Se întâmplă, uneori, să le folosim greșit fără să ne dăm seama.

Când se folosește corect dintre?

Chiar dacă par ușor de folosit și integrat în propoziții, prepozițiile  pot crea o serie de dificultăți. În momentul în care avem o nelămurire vis-a-vis de sensul anumitor cuvinte, putem apela la ajutorul Dicționarului Explicativ al Limbii Române. Potrivit acestuia, dintre se poate folosi în momentul în care:

  • introduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva – exprimă ideea de situare într-un spațiu circumscris de două elemente diferite (sau în mijlocul unui spațiu circumscris de elemente de același fel dispuse discontinuu): Spațiul dintre perete și canapea este pătat.
  •  introduce un complement care arată punctul de desprindere – exprimă ideea de desprindere dintr-un spațiu circumscris : A ieșit soarele dintre nori.
  • introduce un atribut – exprimă durata de timp delimitată de două unități temporale distincte: Au fost evacuați la trecerea dintre zi și noapte.
  • exprimă apropierea (sau respingerea) în cadrul unor elemente diferite: Doar una dintre ele a trecut examenul.
  •  introduce un atribut – exprimă detașarea (pe baza unei calități deținute) din mijlocul mai multor elemente de același fel: A fost selecționat dintre sute de participanți. (poate fi folosit și „din”)
  •  introduce un atribut – exprimă ideea de corelație prin corespondență în cadrul unei ierarhii: Ești cel mai pregătit dintre cursanți.
  •  introduce un atribut – exprimă ideea de corelație sau o alternanță: Cearta dintre mamă și copil a fost înregistrată.
  • introduce un atribut – exprimă ideea de raport de reciprocitate între două sau mai multe elemente, unități, persoane: S-au închegat legăturile dintre familiile celor doi.

Te-ar putea interesa și: Când se folosesc cuvintele decât și doar, de fapt. Greșeala pe care o fac milioane de români în fiecare zi

Când se folosește corect între?

Și cuvântul între are la fel de multe roluri. Printre acestea se numără următoarele:

  • arată starea sau mișcarea în spațiul care desparte două puncte sau două ființe: Am găsit loc între cei doi colegi.
  •  loc unde (se despart sau) se întâlnesc două sau mai multe drumuri: Am accidentat mașina între două străzi/la intersecția dintre cele două străzi.
  •  loc în care se întâlnesc două sau mai multe (râuri sau) văi: Între Prut și Siret se află mănăstirea.
  •  în mijlocul
  • se referă la (momentul sau) durata dintre două momente de timp cunoscute: Ne vedem între cele două cursuri. (în intervalul de timp dintre)
  • exprimă reciprocitatea: Au discutat între ei.
  • indică o aproximare: Ne întâlnim între 12 și 13.

Este posibil să folosim cuvântul între greșit fără să ne dăm seama. Spre exemplu, propozițiile: ”Diferenţa între a fora și a săpa este mare” și  ”S-au răcit relaţiile între cele două familii” sunt incorecte.

Este foarte important să vorbim corect. Modul în care ne exprimăm spune foarte multe despre noi. De asemenea, în momentul în care întâmpinăm dificultăți este important să consultăm DEX-ul.

Te-ar putea interesa și: Ce cuvinte din limba română nu au formă de plural. Toți le folosim

Parteneri
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Redactia.ro
Fără cafea sau duș dimineața. Cele 5 obiceiuri pe care dacă le aplici după ce te-ai trezit îți vor schimba restul zilei, conform Harvard
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unica.ro
Se anunță sărbători de poveste. Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Durere și lacrimi. Medicul Monica Pop, despre boala sa ucigașă: Fiecare om are asta
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro