20 iul. 2023 | 15:33

Ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade. Detaliile la care să fii atent pentru a nu ţi se face rău

Sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade. Detaliile la care să fii atent pentru a nu ţi se face rău
Este corpul uman mașina perfectă sau nu?

Corpul uman, așa cum este el construit, poate fi numit mașina perfectă. Dar, cum așa ceva nu există, nici corpul uman nu este perfect, în concluzie. Iar când vine vorba de temperaturi extreme, precum cele caniculare, se poate întâmpla ca această mașinărie se nu mai funcționeze. Așa că, ne-am gândit să-ți explicăm ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade. Este vorba de detaliile la care să fii atent pentru a nu ţi se face rău în această perioadă.

Este corpul uman mașina perfectă sau nu?

După sute de ani de cercetare în medicina corpului uman, majoritatea rezultatelor spun că da, corpul uman este considerat a fi cea mai bună mașină din lume datorită capacității sale incredibile de a se adapta și de a funcționa într-o gamă largă de medii.

Este capabil să proceseze și să răspundă la o gamă largă de stimuli și este capabil să îndeplinească o gamă largă de sarcini, de la mișcări simple. De la mersul și alergatul, până la sarcini complexe, până la rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.

Vezi și: Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. 20 de minute poate rezista la această valoare

În plus, corpul uman este capabil să se repare și să se regenereze, ceea ce îi permite să continue să funcționeze chiar și în cazul unor leziuni sau boli. În general, corpul uman este o mașinărie incredibil de complexă și sofisticată, capabilă de performanțe incredibile de forță și rezistență.

Cu toate astea, ”mașina” se strică

Dar așa cum mulți au observat, chiar pe propria piele, această mașină perfectă se strică, vorbind aici în mod clar despre diferitele afecțiuni de sănătate, de la cele mai simple, cum ar fi o banală răceală, și până la cele mai grave, cum ar fi boala secolului, și anume diferitele tipuri de cancer.

Deși are o capacitate de regenerare și adaptabilitate la diferiții factori externi (frig, căldură, umezeală, etc), dar și alți factori, precum stresul zilnic, corpul uman are și problemele sale. Și pentru că tot am menționat puterea de adaptare, încercăm să-și explicăm ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade.

Ce se întâmplă în corpul tău când afară sunt peste 40 de grade

Spuneam de adaptabilitatea corpului uman la factorii de mediu. Dar, cu toate astea, în timpul căldurii extreme este ușor să ne deshidratăm sau corpul nostru să se supraîncălzească.

Dacă se întâmplă acest lucru, putem dezvolta crampe de căldură, epuizare din cauza căldurii sau chiar insolație. Insolația este o urgență medicală care poate duce la deteriorarea permanentă a organelor vitale sau chiar la deces, dacă nu este tratată imediat. Căldura extremă poate, de asemenea, agrava afecțiunile medicale existente.

Conform cercetărilor, când temperaturile cresc, organismul reacționează prin creșterea fluxului sanguin la suprafața pielii, ducând căldura din interiorul corpului la suprafață, iar acest lucru se transformă în transpirație.

Vezi și: Temperatura maximă la care poate să reziste corpul uman. Anunțul specialiștilor

După cum bine știm, pe măsură ce transpirația se evaporă, corpul se răcește. Dacă, așa cum se întâmplă în aceste zile de caniculă, temperatura pielii noastre este mai ridicată decât temperatura exterioară, și putem, de asemenea, să pierdem căldură în mediul înconjurător, ceea ce se numește ”pierdere de căldură uscată”.

Care sunt detaliile la care să fii atent pentru a nu ţi se face rău

Știai că temperatura normală a corpului este de 37-38 de grade?  Dacă se încălzește până la 39-40 de grade, creierul le spune mușchilor să încetinească și se instalează oboseala. La 40-41 de grade, este probabilă epuizarea din cauza căldurii, iar la peste 41 de grade, organismul începe să se oprească.

Procesele chimice încep să fie afectate, celulele din interiorul corpului se deteriorează și există riscul de insuficiență multiplă a organelor. În acest punct, corpul uman nu mai poate nici măcar să transpire, deoarece fluxul sanguin către piele se oprește, ceea ce face ca aceasta să fie rece și umedă.

corpul uman Ce se intampla in corpul tau cand afara sunt peste 40 de grade. Detaliile la care sa fii atent pentru a nu ti se face rau1

La peste 41 de grade corpul uman începe să se oprească

Insolația, care poate apărea la orice temperatură de peste 40 de grade, necesită ajutor medical profesionist și, dacă nu este tratată imediat, șansele de supraviețuire pot fi reduse.

Vezi și: Pericolul din alimente care afectează grav corpul uman. Ce decizie fermă a luat AESA

Cea mai bună metodă de a răcori oamenii este scufundarea lor în apă cu gheață sau aplicarea de pungi de gheață la nivelul inghinală și al axilelor, unde se află arterele esențiale, dar totul depinde de cât timp a stat corpul la o temperatură ridicată.

Specialiștii spun că umiditatea, cantitatea de umiditate din aer de fapt, este esențială pentru a determina cât de mult putem transpira. Dacă umiditatea este ridicată, capacitatea noastră de a transpira este afectată și acest lucru ne face să ne simțim îngrozitor.

Cine poate face față când afară sunt peste 40 de grade

Deși corpul uman, în general, are o adaptabilitate la mediu, specialiștii spun că cei care rezistă mai mult, când afară sunt peste 40 de grade, sunt sportivii de performanță. Aceștia sunt mai capabili să facă față căldurii, deoarece ”Antrenamentul crește volumul de sânge din corp și de acolo transpiri, așa că un sportiv de performanță va avea 10-12 litri de sânge în corp, față de șase litri la un bărbat obișnuit.”,  spun specialiștii.

Un atlet serios va acumula un volum mare de sânge și, prin urmare, poate transpira mai mult și se poate răcori mai repede și mai eficient atunci când se încălzește.

”Majoritatea alergătorilor amatori încetinesc în mod natural atunci când se încălzesc prea tare, dar există întotdeauna persoane care continuă să se împingă mai departe și atunci lucrurile merg prost.”, mai spun specialiștii în domeniul medicinei sportive.

Studiile în domeniu spun că ne putem îmbunătăți cu toții capacitatea de a reține lichidele petrecând o săptămână sau două într-o cameră de căldură și făcând exerciții pe o bandă de alergare, iar astfel corpul uman va putea rezista mai bine la temperaturi extreme.