Mâncarea este o sursă semnificativă, și surprinzătoare, de expunere a copiilor la plumb. Nu a fost identificat niciun nivel sigur de plumb în sânge. La copii, chiar și niveluri foarte scăzute de plumb din sânge pot provoca probleme de comportament și IQ mai scăzut. Protejarea abilității copiilor de a învăța și de a prospera impune găsirea unor modalități eficiente de reducere a expunerilor la plumb din toate sursele. În același timp, peste cantitățile admise, plumbul poate afecta și sănătatea adulților.
Nu este niciodată sigur să consumăm plumb, chiar și la cele mai mici niveluri. Expunerea la metale grele precum plumbul a fost legată de o serie întreagă de probleme, în special pentru copiii mici. Pentru început, copiii despre care s-a descoperit că au plumb în sânge prezintă un risc mai mare de a se lupta cu comportamentul lor și pot experimenta o scădere a IQ-ului lor.
În ceea ce privește adulții expuși la plumb, aceștia ar putea suferi leziuni ale rinichilor și ar putea fi afectați de tensiune arterială cronică, potrivit MSi. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să fie deosebit de prudente în ceea ce privește plumbul, deoarece a fost asociat cu avort spontan, naștere mortală și greutate redusă la naștere.
Este destul de bine cunoscut faptul că expunerea la plumb este periculoasă pentru sănătate. Contaminarea este de obicei asociată cu jucăriile și vopselele mai vechi găsite în casele mai vechi. Din păcate, acest metal greu poate fi găsit în locuri neașteptate, cum ar fi alimentele pe care le consumăm. Odată ingerate ar putea dăuna sănătății noastre fără știrea noastră. Chiar și alimentele considerate sănătoase ar putea fi o sursă de expunere la plumb. Alimentele obișnuite pe care le consumăm conțin probabil plumb și, cel mai important, este necesar să știm cum să evităm consecințele.
Plumbul este un metal care apare sub forme organice și anorganice. Acesta din urmă predomină în mediu. Plumbul este un contaminant de mediu care apare în mod natural și, într-o mai mare măsură, din activități antropice.
Sistemul nervos central este principalul organ țintă pentru toxicitatea plumbului. Creierul în curs de dezvoltare este mai vulnerabil la neurotoxicitatea plumbului decât creierul matur. În afară de neurotoxicitatea dezvoltării la copiii mici, plumbul poate provoca efecte cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți.
Produsele din cereale și cerealele, legumele, în special cartofii și legumele cu frunze, și apa de la robinet sunt cei mai importanți factori care contribuie la expunerea alimentară la populația europeană generală. Expunerea alimentară pentru femeile în vârstă fertilă și vegetarieni nu este diferită de cea a populației generale adulte. Grupurile de consumatori cu niveluri mai ridicate de expunere la plumb includ consumatori mari de carne de vânat și măruntaie de vânat.
Cea mai recentă revizuire a nivelurilor maxime pentru plumb în alimente combină scăderea nivelurilor maxime existente cu stabilirea unor niveluri maxime suplimentare pentru anumite produse alimentare, cu accent pe reducerea expunerii copiilor, sugarilor și copiilor mici. Așa se face că s-a anunțat oficial care este limita admisă de plumb, conform unei decizii a CE luată ieri, pe 9 august 2021.
În document este stipulată cantitatea de plumb admisă în produse ca laptele crud , lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte. Limita admisă prin noua decizie CE este de 0,020 mg/kg. Când vine vorba de preparatele pentru nou născuți, sau copii, produsele nu au voie cu o cantitate mai mare de 0,020 mg/kg, dacă sunt comercializate sub formă de praf și 0,010 mg/kg dacă sunt comercializate sub formă lichidă.
Decizia CE de ieri a fost deja publicată în Jurnalul Oficial al UE de astăzi, 10 august 2021. Pentru mai multe detalii puteți consulta anexa decizie CE din 9 august 2021 aici.