Probabil că mulți dintre noi ne-am întrebat care sunt temperaturile maxime sau minime la care corpul uman poate să reziste. Suntem tentați să credem că, în funcție de fiecare individ în parte și de particularitățile sale, aceasta poate să varieze. Însă cercetătorii au aflat răspunsul exact în urma unor studii efectuate în urmă cu doi ani. Iată care este limita de suportabilitate a corpului uman în privința căldurii.
Încălzirea globală și schimbările climatice sunt tot mai evidente de la un an la altul. Începând din 1880, temperatura medie la suprafața Pământului a crescut cu 0,07 grade Celsius la fiecare zece ani, potrivit unui studiu prezentat de visualcapitalist.com. Asta înseamnă că până în 2020, temperatura medie a devenit mai mare cu aproximativ un grad Celsius. Este o valoare mare spun cercetătorii, iar acest lucru se observă în schimbările climatice.
Dacă ne întrebăm care este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta, răspunsul este unul relativ simplu: 35 de grade Celsius, potrivit unui alt studiu efectuat în 2020. Atenție, însă, aici nu vobim de temperatura înregistrată în aer și prognozată în buletinele meteo, ci temperatura bulbului umed, dezvăluie știridinlume.ro.
Determinarea temperaturii bulbului umed poate fi făcută în principiu folosind un termometru acoperit cu o cârpă înmuiată în apă. Sse ia în considerare atât căldura cât și umiditatea. Aceasta din urmă este foarte importntă pentru că la o umiditate crescută, transpirația nu se mai poate evapora, iar corpul uman nu mai poate fi răcit.
Colin Raymond, cercetător la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă, spune că în cazul în care umiditatea este scăzută și temperatura ridicată sau invers, cel mai prbabil temperatura bulbului umed nu se va apropia de limita superioară.
De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea relativă este de 30%, temperatura bulbului umed este de numai aproximativ 30,5 grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade C și umiditatea relativă este de 77%, temperatura bulbului umed este de aproximativ 35 C.
Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. Astfel, corpul devine hipertermic înregistrând o temperatură de peste 40 de grade Clesius. După această limită, pot apărea simptome precum puls crescut, o schimbare a stării mentale, lipsă de tranpirație, leșin și chiar comă, potrivit National Institutes of Health.
Însă este bine de știut că o temperatură a bulbului umed de 35 de grade Celsius nu va porovoca o moarte imediată. Se preconizează ca după trei ore de expunere căldura va devini insuportabilă. Nu există o modalitate prin care poate fi identificată durata exactă, dar studiile au încercat să o estimeze prin scufundarea unor participanți în bazine cu apă caldă și scoaterea lor în momentul în care temperatura corpului a început să crească necontrolat.
Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a bulbului umed mai mare de aproximativ 35 C, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale.
Exercițiile fizice în expunerea directă la lumina soarelui pot duce la supraîncălzirea corpului. În istoria măsurătorilor, puține locuri de pe glob au înregistrat o temperatură a bulbului de 35 de grade Celsius. La sfârșitul anilor 1980 și 1990, punctele fierbinți au fost în centrul și nordul Pakistanului și țărmul sudic al Golfului Persic.
În următoarele 3-5 decenii, zonele unde se preconizează că vor fi expuse riscului acestor temperaturi sunt nord-vestul Mexicului, nordul Indiei, Asia de Sud-Est și Africa de Vest.