19 iul. 2023 | 10:23

Ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani. Calculul care îţi arată exact

Diverse
Ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani. Calculul care îţi arată exact
În 2022 guvernul spaniol anunța perioada de calcul la 30 de ani

Spania, ca Italia și Marea Britanie, are o comunitate mare de români stabiliți aici și care au toate formele legale, deci pot fi beneficiari de pensii oferite de statul iberic. Deși datele statistice sunt diferite, media românilor din Spania este undeva la jumătate de milion, conform Institutului Național de Statistică din Spania. Dar, dacă ești rezident aci, ar fi cazul să afli ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani.

Sunt aproape jumătate de milion de români în Spania

Presa iberică publica la începutul anului trecut o statistică oficială referitoare la numărul de migranți români, parte dintre ei fiind deja rezidenți cu acte în regulă. Conform oficialilor spanioli, românii au început să migreze spre Spania încă din 2002, creând rapid o diaspora puternică.

Iar 10 ani mai târziu, conform Institutului Național de Statistică din Spania, erau înregistrați, la recensământul din 2012, 833.764 de români, deși numărul depășea probabil un milion, întrucât mai erau alte sute de mii de persoane neînregistrate și care lucrau la negru.

Vezi și: Ce salarii au românii care șofează pe TIR în Italia sau Spania. Sumele sunt duble față de cele din România

Conform publicației ”El Periódico de España”, au mai rămas puțin peste jumătate de milion, mai exact 556.204, de români, fiind înregistrată o scădere cu 277.560 de români mai puțini cu un deceniu mai târziu, conform EPE.

Majoritatea dintre cei rămași sunt rezidenți deja ai statului iberic, deci își plătesc taxele și impozitele și, conform legislației locale, pot beneficia de sistemul de pensii oferit de guvernul spaniol.

În 2022 guvernul spaniol anunța perioada de calcul la 30 de ani

Încă din primele zile ale anului trecut, Spania se angaja să mărească perioada de calcul a pensiilor pentru a primi fonduri UE, conform proiectelor de redresare și reziliență post-pandemie.

La acel moment, Ministerul Incluziunii și Securității Sociale preciza că nu este vorba de o cerere din partea Bruxelles-ului, ci de acceptarea unui angajament care a fost deja inclus în componenta 30 a Planului de redresare, transformare și reziliență, pe care guvernul l-a aprobat în urmă cu șase luni.

Vezi și: Care este vârsta de pensionare în Italia, Germania, Anglia, sau Spania în comparație cu România

Până la adoptarea acstei rezoluții, Securitatea Socială calcula ultimii 24 de ani de contribuții. Iar din 2022, baza de reglementare, care determină cuantumul unei pensii, va fi alcătuită din bazele de contribuție din ultimii 25 de ani.

Cu alte cuvinte, în acest moment s-a schimbat sistemul de calcul al pensiei pentru contributorii la fondurile de pensii plătite către Securitatea Socială. În cele ce urmează vă prezentăm calculul și ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani.

Ce pensie iei în Spania dacă ai lucrat 30 de ani?

În prezent, pensia medie este de aproximativ 900 de euro pe lună. Pensia contributivă de pensionare (”Pension por Jubilacion Ordinaria”) reprezintă principala sursă de venit la pensie pentru aproximativ 8,75 milioane de pensionari din Spania.

Pentru ca o persoană să poată aplica și să se bucure de beneficiile unei pensii contributive în Spania, trebuie să fie inclusă în ”Regimul General de Securitate Socială” care încorporează lucrătorii din diferite industrii și aplicanții de pensii, gestionând contribuțiile acestora și traducând ulterior această plată în pensia cuvenită.

Pentru a ști cât este pensia de stat spaniolă și câți bani primesc pensionarii pe lună, este important de știut că pensiile de stat din această țară nu sunt toate la fel. Sumele de pensie sunt calculate folosind rate diferite, care depind în principal de anii de contribuție, dar și de alți factori.

Există însă cifre fixe în ceea ce privește sumele minime și maxime pe care le pot obține cetățenii în ceea ce privește ratele de pensie: Maximul pentru o pensie ar fi de 2617,53 euro pe lună, în timp ce plata minimă pe lună este de aproximativ 642,90 euro.

Calculul care îţi arată exact câți bani primești de la stat

Așa cum am menționat anterior, nu toate pensiile sunt la fel în ceea ce privește cerințele de îndeplinit și chiar tipurile, iar aceste caracteristici au o mare relevanță în momentul calculării sumei de bani pe care o va primi o persoană, așa că este important să le cunoaștem.

În primul rând, în prezent, principalele persoane eligibile pentru a fi pensionate de către sistemul spaniol de pensii de stat sunt cele care au vârsta de 65 de ani și 10 luni.

Vezi și: Cât e pensia în Spania sau Italia pentru românii care au muncit acolo. 45.000 dintre ei au optat pentru ele deja

Acum, pentru acele persoane care au contribuit la statul spaniol timp de cel puțin 37 de ani, se pot pensiona la vârsta de 65 de ani. Există condiții speciale în care o persoană se poate pensiona mai devreme, în caz de invaliditate sau de locuri de muncă periculoase, având dreptul de a solicita pensia la 60 de ani și chiar la 52 de ani, în funcție de caz.

Modalitățile de pensionare parțială și flexibilă sunt, de asemenea, disponibile în Spania, cu anumite condiții. Știind acest lucru, pensiile sunt calculate prin rating, ținând cont de impozite, de banii câștigați în anii de contribuție, dar și de perioada de timp îndeplinită de solicitantul pensiei

Lucrând 15 ani, se obține de drept jumătate din plata maximă, plătind cel puțin 5 la sută din veniturile primite în anii de contribuție. Dacă ai lucrat 30 de ani, conform calculului menționat, un spaniol va avea parte de de un procent variabil, de la 50 la 100% din valoarea sumelor cotizate către sistemul public de pensii spaniol, dar conform bazei de reglementare, concret, va avea parte de cel puțin 85%, dar cu condiția să îndeplinească vârsta necesară de pensionare, de 65 de ani, așa cum menționam anterior.

Statul iberic acordă patru tipuri de pensii

Conform legislației muncii locale, viitorii pensionari pot beneficia de trei tipuri de pensii, și anume pensii private, pensii necontributive, pensiile de urmaș și pensia pentru disabilități:

Sistemul de pensii private din Spania

Pensiile private sau ocupaționale sunt utilizate pentru a putea obține o pensie de retragere, în cazul în care nu suntem eligibili pentru o pensie contributivă. În Spania, cel puțin 50 la sută din populație plătește pentru o pensie suplimentară, deși acestea au rate de contribuție scăzute și, prin urmare, o acoperire redusă.

De obicei, pensiile suplimentare și cele ocupaționale sunt oferite de companii private și de asigurări și, în funcție de acoperire, suma totală și alte caracteristici, trebuie plătită o anumită primă. Beneficiarii pensionați își pot primi banii prin diferite metode, cum ar fi sume forfetare sau anuități.

Sistemul de pensii necontributive

Pensiile necontributive din Spania se adresează gospodăriilor cu venituri mici și persoanelor cu handicap. Bineînțeles, persoanele care nu contribuie la statul spaniol trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a obține acest venit sub forma unei pensii speciale necontributive.

Principala dintre ele este aceea de a avea reședința spaniolă și de a fi locuit în țară timp de cel puțin 10 ani. Suma maximă de încasat la data acestei publicații era de 430 de euro. Această sumă depinde de banii primiți anual din alte surse și de numărul de persoane aflate în întreținere.

Vezi și: Lege nouă de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să afle toți românii cu bani

Sistemul de pensii de urmaș

În cazul în care un beneficiar de pensie decedează, dacă a lăsat un soț/soție sau copii, aceștia pot deveni supraviețuitori direcți, primind parțial sau aproape în totalitate veniturile pe care pensionarul le-a obținut în timpul vieții.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, persoana care a decedat trebuie să contribuie timp de 15 ani la statul spaniol, dând dreptul soțului/soției sau copiilor săi să încaseze pensia. Veniturile soțului/soției și statutul de angajat, împreună cu persoanele aflate în întreținere, influențează suma totală de bani aferentă pensiei.

Spania oferă și pensii pentru disabilități

În cazul în care contribuabilii sau chiar necontribuabilii se confruntă cu un accident în care există leziuni permanente și invaliditate, pot solicita o pensie de invaliditate. Rata totală a pensiei depinde de vătămare și de întinderea acesteia.

Invaliditatea permanentă parțială, Invaliditatea totală și permanentă, Invaliditatea permanentă completă și Invaliditatea gravă sunt cele patru tipuri de pensie de invaliditate pentru persoanele din Spania. Cele patru dintre ele au caracteristici și niveluri de gravitate diferite.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro