17 apr. 2021 | 10:46

Care este vârsta de pensionare în Italia, Germania, Anglia, sau Spania în comparație cu România

Social
Care este vârsta de pensionare în Italia, Germania, Anglia, sau Spania în comparație cu România
Sistemul de pensii din Germania și vârsta de pensionare

Vârsta de pensionare, în România, dar și în alte state, este un subiect încă dezbătut. În statele membre UE, cea mai întâlnită vârstă de pensionare este de 65 de ani. Din ce în ce mai mult, vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. La nivel european se pune problema schimbării reglementărilor în ceea ce privește vârsta de pensionare.

Vârsta de pensionare, o temă europeană

Vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Pe lângă Finlanda, acest mecanism este disponibil în Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Slovacia. În Marea Britanie, după creșteri mecanice, vârsta de pensionare va crește, ținând cont de speranța de viață.

În România, conform Legii pensiilor, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați, și de 63 de ani la femei, în funcție de anii de activitate. Există pensia garantată de stat, dar și ceilalți doi Piloni de Pensii, privați.

În cea mai mare parte, modificările vârstelor de pensionare sunt programate să aibă loc între 2020 și 2030. În unele țări, vârstele de pensionare sunt diferite pentru bărbați și femei. În acest caz, femeile au o vârstă de pensionare mai mică. De regulă, pe măsură ce vârstele de pensionare cresc, vârsta de pensionare la femei vor fi aceleași cu cele ale bărbaților.

Conform reglementărilor UE puteți primi pensia din țara în care locuiți acum, sau ați lucrat ultima dată. Condiția este să atingeți vârsta de pensionare legală în țara respectivă. Dacă ați acumulat drepturi de pensie în alte țări, veți primi acele părți din pensie numai după ce ați atins vârsta de pensionare legală în acele țări.

Vârsta la care poți ieși la pensie în Italia

Italia a introdus un nou set de măsuri pentru a completa recentele reforme ale sistemului de pensii. Aceste măsuri au fost menite să faciliteze pensionarea anticipată pentru unele categorii de angajați. Odată cu aceste măsuri s-a mărit vârsta de pensionare de stat pentru a îmbunătăți sustenabilitatea sistemului.

Noile măsuri se aplică și românilor stabiliți în Italia, dar în anumite condiții. Prin noile reglementări, puse în discuție încă din 2019, Italia și-a propus limitarea creșterii vârstei de pensionare. O altă opțiune a fost extinderea acestora de pensionare anticipată.

De exemplu, dacă sunteți romn și locuitor al Italiei, conform noilor reglementări, puteți ieși la pensie la 67 de ani. Condiția este ca ultimii 20 de ani să fi lucrat în Italia și să aveți contribuții la stat. Acești ani, mai spun noile amendamente italiene, pot fi cumulați cu anii de lucru din România.

 

Sistemul de pensii din Germania și vârsta de pensionare

În Germania sistemul german de pensii combină un sistem de plată foarte bine pus la punct. Populația activă plătește prestațiile pensionarilor, cu planuri de pensii suplimentare. În aceste scheme suplimentare, indivizii contribuie la planurile de pensii pentru a „completa” ceea ce primesc de la pensia de stat. Prin urmare, aceste modele diferite alcătuiesc cei trei piloni ai sistemului german de pensii.

Prestația legală de asigurare de pensie  este plătită persoanelor fizice de la vârsta de 65 de ani. Acest sistem oferă plăți de bază de aproximativ 70% din venitul net de lucru. Există, de asemenea, o plasă de siguranță testată cu mijloacele pentru pensionarii cu venituri mici.

Din 2005, toate sucursalele regionale și locale ale sistemului public de asigurări de pensii din Germania au fost aduse sub titlul unic Deutsche Rentenversicherung. În Germania vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar în unele cazuri se paote ieși la pensie și la 67 de ani.

Modificări ale mediului de pensii din Spania

În 2021 Spania a mărit plafonul pentru contribuțiile suplimentare la pensii. Un alt aspect este că se iau în considerare reformele pensiilor de securitate socială. Bugetul de stat pentru anul 2021 a inclus o serie de modificări ale regimului impozitului pe venitul personal, în Spania.

Este vorba, inclusiv de o creștere a ratei de impozitare de la 45% la 49% din venitul brut de 300.000 euro sau mai mult. Au impus și o creștere a plafonului contribuțiilor favorizate planuri de pensii aprobate, cum ar fi planurile EIP. Cu toate astea, în Spania s-a menținut vârsta de pensionare la 65 de ani.

Concluzie

Deși se discută la nivelul UE modificarea plafoanelor vârstei de pensionare, deocamdată țările membre își mențin condițiile de până acum. Pe fondul actualei crize, ceea ce este cert, este majorarea plafonului de cotizare a viitorilor pensionari, pentru a preîntâmpina o criză financiară.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Maria Popovici, de nerecunoscut după divorț. A înflorit după despărțire
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro