Mulți români folosesc greșit forma de plural a termenului pârâu. Tu știi care este varianta oficială de plural a acestui cuvânt, aprobată de Academia Română? Află în rândurile de mai jos care este varianta corectă: pâraie sau pârâuri?
Limba română a început să se formeze în perioada medievală, dezvoltându-se în timp într-o limbă distinctă, în urma unor diverse influențe. Înainte de a se vorbi limba română în țara noastră, teritoriul a fost locuit de diferite triburi, cum ar fi dacii, geto-dacii și romanii.
În anul 106 după Hristos, teritoriul recunoscut astăzi ca fiind România a fost cucerit de Imperiul Roman și a devenit parte a provinciei Dacia. Romanii erau vorbitori de latină, limbă care a devenit de bază pentru populația locală, colonizată.
Odată cu căderea imperiului și retragerea romanilor din regiune, eveniment ce a avut loc în secolul al III-lea, influența limbii latine a început să se estompeze. Acesta a fost momentul în care limba română s-a dezvoltat într-o direcție proprie, la ea contribuind bineînțeles și alte influențe.
Trebuie precizat că, în ciuda faptului că limba română s-a dezvoltat sub influența limbilor vecine, baza sa a rămas în continuare limba latină. Dovadă este că vocabularul de bază și structura gramaticală a termenilor limbii române sunt fundamentate pe limba latină.
Astăzi, limba română este scrisă cu ajutorul alfabetului latin și este vorbită de circa 24 de milioane de oameni. Ca orice altă limbă, și limba română continuă să evolueze și să se adapteze la schimbările impuse de societatea modernă, integrând cuvinte și influențe noi, dar păstrând baza latină.
Există unele reguli de scriere și de rostire literară ce trebuie respectate întotdeauna, indiferent de tipul de comunicare. Pot exista, însă, și ezitări sau greșeli. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că nu se cunoaște originea, sensul sau structura unui termen.
Este și cazul cuvântului pârâu, a cărui formă de plural este folosită deseori în mod eronat. Tu știi care este forma corectă de plural a acestui termen? Unii folosesc pâraie, alții pârâuri.
„pârâu = pâraie, s.n. 1. apă curgătoare mică, râu mic. 2. fig. (adesea adverbial) cantitate mare (dintr-un lichid), șuvoi. (var.: pârău s.n.) – cf. alb. perrua, rom. râu”, arată noua ediție, revăzută și adăugită, a Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.
Citește și: Care este pluralul cuvântului almanah. Ai folosit forma greșită până acum
Așadar, forma corectă a termenului pârâu, la plural, este pâraie, nu pârâuri, potrivit DEX.