10 iul. 2023 | 11:42

Cum să cultivi leuștean la tine în grădină. Trucul genial pe care trebuie să-l încerci

Sfaturi pentru grădinari
Cum să cultivi leuștean la tine în grădină. Trucul genial pe care trebuie să-l încerci
Cum să cultivi leuștean la tine în grădină

Leușteanul este un aliat de nădejde în bucătărie, care dă un gust aparte multor preparate culinare. Dacă și tie îți place aroma pe care o dă mâncărurilor, nu ar fi rău să ai plante de leuștean în propria grădină, pentru a fi mereu proaspăt. Iată cum să îl cultivi.

Cum să cultivi leuștean în propria grădină

Cum să cultivi leuștean. Originar din Europa de sud-est, leușteanul se folosește de secole bune la diverse preparate, fiind comestibile atât frunzele, tulpinile, rădăcina, cât și semințele. Extrem de bogat în vitamina A, vitamina C, calciu, fier și potasiu, planta este o comoară pentru sănătatea organismului.

Frunzele tinere sunt ideale pentru a fi puse la salate, supe, ciorbe, tocană sau în mâncarea de cartofi, tulpinile merg foarte bine la gustări, iar rădăcinile sunt ideale în salate crude.

La ce trucuri să apelezi

Pentru cei care vor să cultive planta în propria grădină trebuie să știe că se cultivă foarte ușor. Deși este o plantă care ajunge chiar și până la 2 metri înălțime și care este puternică, nu necesită o îngrijire deosebită.

Așadar, procesul de cultivare a leușteanului trebuie să înceapă primăvara, când nu mai sunt șanse de îngheț. Semințele, nu mai vechi de doi ani, se pun într-un recipient cu pământ, peste care se adaugă un strat de perlit, și se lasă într-un loc călduros pentru a favoriza germinarea. Atenție să nu pui prea multe semințe într-un loc.

În continuare, acestea vor avea nevoie de circa 2-3 săptămâni și o temperatura de 15-21 de grade Celsius pentru a germina. Odată răsărite, va trebuie să mai rărești din plante, păstrându-le doar pe cele mai bogate și mari.

Citește și: La ce distanță trebuie să plantezi mărarul în grădina ta. Așa vei avea o recoltă bogată

Când se plantează în grădină

Când răsadurile sunt suficient de crescute, mută-le în mai multe ghivece și lasă-le să se mai dezvolte. Ele vor fi bune de plantat la exterior abia atunci când vor avea rădăcini mature, adică undeva către finalul primăverii și începutul verii, pentru a fi sigur că vor rezista.

Poți trece peste etapa germinării dacă alegi să cumperi răsaduri. Plantele care cresc în solar au nevoie de cel puțin 13 grade pe timpul nopții.  De asemenea, este important să știi că tulpina este destul de sensibilă la frig și moare dacă temperaturile scad sub limita înghețului.

Citește și: A mâncat leuștean cu miere timp de 1 lună. Rezultatele obținute au fost pur și simplu uluitoare

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”