04 iul. 2023 | 08:32

Drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea. Puțini cunosc de unde vine numele locului

Diverse
Drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea. Puțini cunosc de unde vine numele locului
Aici se strâng tinerii la Neversea!

Peste tot în lume, unde vei găsi mare, vei auzi și multe povești marinărești, toate cu farmecul și dramatismul lor. Una dintre aceste povești există și la malul Mării Negre, pe locul unde azi tinerii se vor distra de minune, aici desfășurându-se unul din cele mai importante evenimente din sezon, Neversea. Localnicii cunosc plaja sub numele de ‘Trei Papuci’, iar conform poveștilor de aici, la începutul secolului XX a avut loc o adevărată dramă. Dar, cu toate astea, puțini cunosc de unde vine numele locului.

Plaja ”Trei Papuci”, locul unde Neversea adună zeci de mii de tineri

Pentru cei care merg aici în sezonul estival și iau parte la unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, Neversea, plaja ”Trei Papuci” este o adevărată oază. Este o plajă veche din Constanța pe coasta Mării Negre, recent renovată și modernizată.

Vezi și: Când are loc Neversea 2023. În ce perioadă se desfășoară celebrul festival de muzică din Constanța

Astăzi are de 3 ori dimensiunile vechi, o zonă mare liberă și o zonă cu umbrele și șezlonguri. Interesant este că plaja se află la 5 minute de centrul orașului și de orașul vechi Constanța, vechea cetate romană Tomis. Dacă nu ai apucat să-ți iei bilete la Nerversea, mai ai timp, având în vedere că startul se va da pe data de 6 iulie, iar durata de desfășurare a evenimentului este până pe 9 iulie.

Record la Neversea în 2022

În ceea ce privește line-up-ul acestui an, organizatorii au reușit să aducă pe scenele Neversea nume importante din industria muzicală a momentului, și vor fi cel puțin 126 de artiști care vor concerta pe cele 6 scene amenajate aici, printre care amintim Smiley, Inna, Alexandra Stan, Steve Aoki, Puya, Paraziții, Lora, Dj Sava, etc.

Vezi și: Neversea 2023. Cât costă biletele și ce artiști urcă pe scena celebrului festival

Dacă în 2019 au fost 240.000 de persoane, la doi ani de la reluarea evenimentului, după pandemie, Neversea atingea un adevărat record, de peste 260.000 de participanți. Se pare că anul acesta recordul ar putea fi bătut, având în vedere numărul mare de bilete și ade bonamente vândute. Dar, cu tot mirajul acestui eveniment, puțini cunosc de unde vine numele locului și care este, de fapt, drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea.

Povești marinărești de la malul Mării Negre. Drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea

La începutul secolului trecut, în zona litoralului de astăzi trăiau familii de români, și nu numai, în niște colonii. Majoritatea celor care trăiau în aceste colonii erau oameni strămutați aici pentru a pune umărul la construcția orașului Constanța sau lucrau în port.

Vezi și: Care sunt cele mai periculoase zone de scăldat de pe plajele din România. Aici, riscul de înec e mare

Printre aceste familii se numărau una de olteni și una de etnie turcă. Prima familie, al cărei cap muncea în ceea ce avea să devină Portul Constanța, avea un băiețel, Ghiță, de aproximativ 12 ani, care avea să se împrietenească cu fiul unei familii de etnie turcă, pe nume Hasan.

Micuțul Hasan, conform unei povești scrise de Petre Covacef, s-ar fi născut cu ceva probleme la unul din picioare, astfel că se deplasa cu o cârje, dar avea abilități excelente când venbea vorba de a înota în Marea Neagră. Povestea scrisă de Petre Covacef apare într-un volum intitulat ”Povestea Farului Genovez”, apărută în anul 2003, la editura Ex Ponto.

Ușor, ușor, Hasan avea să-și învețe prietenul, pe Giță, să înoate, iar într-una din zile cei doi au fugit de-acasă și au decis să intre în mare și să înoate, numai că a început o furtună puternică, prinzându-i pe cei doi în larg.

Vezi și: Prețul rușinos de mic cu care se închiriază plajele din Constanța: „Am fost uimit să aflu. Vi se pare potrivit?”

Conform aceleiași povești, adaptată ulterior de Cristian Cealera, „Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul.

Au luptat împreună cât au putut, dar Marea cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită”. Finalul acestei povești reale, este că Marea Neagră i-a înghițit pe amândoi, iar pe plajă cei care aveau să vin aici ar fi găsit doar trei papuci, astfel plaja luând acest nume.

O concluzie a acestei drame este că marea, indiferent cât de frumoasă ar fi, își cere din când în când sacrificiul uman, iar ceea ce s-a întâmplat cu cei doi micuți nu este altceva decât un astfel de sacrificiu, de aici și drama de pe plaja ‘Trei Papuci’.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro