Foarte puțini români știu asta, dar cel mai rar peşte din lume trăieşte în România! Este o adevărată fosilă și a trăit pe vremea dinozaurilor. A supraviețuit milioane de ani, dar acum are probleme serioase din cauza tehnologiei și se pare că este pe cale de dispariție.
Cel mai rar pește din lume trăiește în România. Strămoșii săi trăiau pe vremea dinozaurilor, acum 65 de milioane de ani. Această specie a trecut prin mai toate erele și a fost martoră la cele mai multe transformări ale planetei noastre, însă cercetătorii se tem că tehnologia și intervenția omului duce această specie la pieire.
Vorbim despre aspretele, care este considerat a fi o fosilă vie, iar cercetătorii au primit recent o veste nemaipomenită. Aspretele încă trăiește în apele României, fiind filmat în apele râului Vâlsan, în Munții Făgăraș. Vestea bună a venit pe Facebook, unde alpinistul Alex Găvan a făcut anunțul așteptat de foarte mulți români. Cel mai rar pește din lume, aspretele, încă trăiește în apele râului Vâlsan:
„Dragi prieteni, această dimineaţă ne-a dăruit una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de fratele și peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de fosilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine.
A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei pe valea Vâlsanului. Cu multă emoție și bucurie în suflet vă împartășesc asta“.
Se pare că din cauza barajului Vidraru, dar și din pricina modului nesustenabil în care consumăm resursele, aspetrele este pe cale de dispariție. În prezent, această fosilă vie se mai găsește doar pe o porțiune foarte mică de pe râul Vâlsan
”Peștele a fost descoperit în 1956 de un student la Geografie, dar, ieri, a fost regăsit de colegii mei. În momentul în care am primit vestea și am văzut imaginile, vă mărturisesc că mi s-au înmuiat picioarele. Peștele acesta, deși a supraviețuit 65 de milioane de ani, de când s-a construit barajul Vidraru și din pricina modului nesustenabil în care consumăm resursele, l-am adus în pragul dispariției. El mai trăiește doar pe o porțiune foarte mică de pe râul Vâlsan, în Munții Făgăraș.
Nu este o descoperire, este o reconfirmare că acest pește încă există. El e important din mai multe puncte de vedere. Aspretele nu este doar orice pește. Această fosilă vie, care se găsește doar în România, chiar și numele său o spune, Romanichthys valsanicola, și este singura specie care poartă numele României. Astfel, reprezintă un simbol de interes mondial“, a spus Alex Găvan.