Turismul, peste tot în lume, este o bază extrem de importantă de plecare în economiile majorității statelor. În acest context, în această parte de lume, o fostă conclavă comunistă, aproape izolată, a cunoscut o evoluție fără precedent în acest segment. Mulți turiști, și mulți dintre ei români, în afară de Grecia, Bulgaria sau Turcia, au ales în ultimii ani și resortoruile din aacestă țară. Citește și află care este destinația de vis de lângă România care are prețuri mai mici decât în Bulgaria și Grecia.
În anii de tristă amintire, statul albanez era unul închis, condus de un regim totalitar care lua ca exemplu dictatura de la București a lui Nicolae Ceaușescu. Pe lângă asta, după destrămarea federației iugoslave, aici au apărut și disensiunile de ordin etnic și religios între albanezii din regiunea Kosovo și sârbi.
Vezi și: Cât costă o vacanță în Albania. Este destinația preferată a românilor vara aceasta
Au fost ani grei pentru Albania, cu un masiv exod al albanezilor din fostele republici iugoslave, războaie civile și schimbări de regimuri. Dar, odată cu aplanarea, relativă, a conflictelor, Albania a început să se orienteze către turism, fiind una din principalele surse economice, iar astăzi asistăm la o orientare către turismul ecologic de înaltă calitate.
Albania, una dintre destinațiile turistice cu cea mai rapidă creștere din Europa, care acum se concentrează mai degrabă pe turismul alternativ decât pe turismul de masă, într-o mișcare care, speră oficialii guvernamentali, să contribuie la diferențierea sa de competitori.
Vezi și: Vestea momentului de la Wizz Air. Toți clienții români trebuie să afle ultima schimbare majoră
Micul stat balcanic, cândva izolat ermetic de lumea exterioară, a crescut în popularitate datorită unei reputații considerate din ce în ce mai mult ca fiind atât la modă, cât și exotică. Anul trecut a atras 7,5 milioane de vizitatori, mai mult decât dublul populației sale și în creștere față de un record de 6,4 milioane în 2019.
„Este o altă țară în comparație cu cea de acum 10 ani. Lucrurile se schimbă atât de repede… Albania din 2023 este plină de energie pozitivă.”, declara ministrul albanez al turismului și mediului, Mirela Kumbaro, menționând că Albania are mult de recuperat după pierderile suferite de la izbucnirea Covid-19.
Este de așteptat ca revenirea călătoriilor să se intensifice datorită cererii reținute post-pandemice și atracției unei destinații pe distanțe scurte care oferă un raport calitate-preț incredibil.
Dar ministrul Kumbaro spune că numărul crescut de sosiri nu va face parte din strategia turistică avută în vedere în viitor. În schimb, există planuri de diversificare a unui sector considerat esențial pentru creșterea economică a Albaniei.
Vezi și: Țara în care îți poți petrece vacanța gratis. Nu trebuie să dai niciun ban pentru cazarea la hotel
Din ce în ce mai mulți români s-au reorientat către Albania, având în vedere că prețurile de aici sunt cu mult sub cele practicate în țări deja cu tradiție în acest segment, precum Grecia, Bulgaria sau chiar Turcia.
Plajele albaneze nu sunt unice, dar eea ce este unic aici este virginitatea, neatinsul, nedescoperirea, mai spune Mirela Kumbaro, ministrul albanez al turismului.
Albania lua decizia în 2019 de a se îndepărta de modelul tradițional de soare și mare oferit de vecinii săi mediteraneeni. Iar în acest sens, oficialii doresc să redea Albaniei statutul de destinație de calitate de înaltă clasă, adresându-se unor noi piețe, recunoscând că s-au făcut unele greșeli în anii 1990, fiind vorba de tranziția turbulentă de la dictatura stalinistă la democrație. ”Nu poți învăța fără să faci greșeli: ele fac parte din proces”, mai spune Mirela Kumbaro.
Vezi și: Unde să nu te duci în vacanță, anul acesta. Lista neagră întocmită de UE
Dacă ar fi să facem o comparație între prețuri, cu siguranță putem spune că Albania are prețuri mai mici decât sunt în Bulgaria și Grecia. Pe rețelele de socializare, așa cum există grupurile dedicate plajelor din Grecia, Bulgaria, sau Turcia, așa au apărut și cele dedicate micuțului stat balcanic, iar aici turiștii români care au ajuns pe plajele albaneze spun că prețurile sunt extrem de generoase.
De exemplu, dacă ai vrea să închirieze un apartament, un internaut spune că ”un apartament cu vedere la mare şi munte pentru patru adulţi cu bucătărie echipată, grătar, grădina etc la 300 de euro pentru 6 nopţi” .
Iar dacă vorbim de prețurile de pe plaje, un alt utilizator spune că ”o umbrelă + două şezlonguri – 10.00 lek (40 lei), o bere la bar – 200 lek (8 lei), parcare pentru cei care nu sunt cazaţi la hotel – 500 lek pentru o zi (20 lei). Sincer, mă aşteptam la preţuri mult mai mari”.
Una din cele mai frecventate stațiuni din Albania, conform celor de pe grupurile de pe Facebook, este Ksamil, unde se află și ”Ciao Beach”, iar cei care au ajuns aici spun că:
”Noi suntem în Ksamil acum dar ce e drept e prima dată şi nu ni se pare atât de scump ca în Grecia de exemplu. Şi e foarte bună mâncarea şi porţile mi se par mari tare noi am lăsat la masă la restaurante între 1800 şi 3000 (cu desert, vin, etc) lek, două persoane.”
Ca o concluzie, am putea spune că Albania este, într-adevăr, destinația de vis de lângă România, și că din ce în ce mai mulți români aleg să-și petreacă vacanțele aici. Tu ce zici? Mergi în Albania?